Vaalitarkkailijoita estetty pääsemästä seuraamaan ääntenlaskentaa Yhdysvaltain presidentin vaaleissa

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump puhui 5.11.2020 äänestäjilleen vaaleihin liittyvistä monenlaisista asioista, joita republikaanien leirissä koettiin demokratian vastaisena tai epäreiluna toimintana heitä kohtaan. Hänen puhe on esillä Valkoisen Talon sivuilla.

Yksi hieman huolestuttava asia, jonka presidentti Donald Trump nosti puheessaan esiin koskee vaalitarkkailijoita. Monia oli estetty pääsemästä paikalle seuraamaan ääntenlaskentaa tai sitten heidän työtään oli muuten vaan jotenkin hankaloitettu.

Toinen asia, jonka presidentti Trump nosti esiin koskien vaalitarkkailijoita olikin jo varsin huolestuttavan tuntuinen demokratian toteutumisen näkökulmasta. Sikäläinen vaalijärjestelmä poikkeaa ilmeisesti jotenkin Suomen järjestelmästä mm. niin, että Republikaanit joutuivat hakemaan jo ennen vaaleja oikeusteitse itselleen luvan saada ääntenlaskentapaikoille paikan päälle virallisia vaalitarkkailijoita.

Se mikä tekee tästä niin kovin oudon on, että Demokraattien leiristä koettiin tarpeelliseksi valittaa oikeuden päätöksestä sallia paikalle vaalitarkkailijoita.

Mistä syntyi tarve valittaa, jos kerran haluttiin avoimet, rehelliset ja demokraattiset presidentin vaalit Yhdysvalloissa? Tätä ja monia muitakin outoja asioita Trump siis pohti pitämässään puheessa.

White House