Turkki myös jo asettanut rajoituksia ikäihmisille koronan takia – Entä muu maailma?

Turkissa on koronaviruksen takia määrätty kotikaranteeniin kaikki yli 65-vuotiaat ja myös henkilöt joilla on jokin perussairaus. Näiltä ihmisiltä on nyt kielletty oleskelu julkisilla paikoilla ja julkisten kulkuneuvojen käyttö.

Lukuisat turkkilaiset mukaan lukien senioreita ovat viitanneet kintaalla näille määräyksille ja viipottavat pitkin kaupunkia kokoontuen minne huvittaa.

Sielläkin saattaa nopeasti tulla eteen samat haasteet kuin Euroopassa terveydenhoidon kapasiteetin osalta, kun ihmiset levittävät surutta tautia minkä ehtivät.

Turkilla taitaa nyt olla omia kiireitä hetken aikaa ihan niin kuin koko Euroopalla, ja tämä selittänee sen miksi Turkki nyt yllättäen päättikin jälleen sulkea Kreikan vastaisen rajan.

”Reilu meininki”. Nyt Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on sitten jumissa kaikki ne presidentti Erdoganin sinne muutama viikko sitten usuttamat siirtolaiset, jotka kärttävät edelleen pääsyä Kreikan kautta Eurooppaan.

Kreikan leireillä on myös jumissa suuri joukko siirtolaisia odottamassa pääsyä Eurooppaan. Varmaan moni heistä haluaisi ehkä jo takaisin kotiin, koska hekin tietävät jo koronasta eikä olosuhteet leireillä ole hääppöiset.

Afganistan jo ilmoitti hiljattain Ruotsille, että eivät ota vastaan pakkopalautuksia koronaviruksen takia. 

Kukaan ei halua riskeerata yhtään enempää taudin leviämistä. Etelä-Afrikassa, etenkin slummeissa asuvat ihmiset pelkäävät toden teolla koronan rantautumista maahan.

Afrikassa elää todella paljon ihmisiä huonoissa oloissa ja koronaa yritetään jo alkumetreillä rajata eristämällä ja sulkemalla kouluja. Korona on kuitenkin jo levinnyt Afrikkaan moniin valtioihin, vaikka etelässä sitä ei ole vielä kovin paljoa. Jos se saadaan pysäytettyä siellä heti alkuunsa vältytään siellä ehkä todella mittavalta inhimilliseltä murhenäytelmältä.

Slummien asukkailla ei ole mitään mahdollisuutta eristäytyä sosiaalisesti toisistaan. Sitä ei ole myöskään siirtolaisilla Kreikan leireillä tai Turkin ja Kreikan välisellä rajakaistaleella. Joku väläytti julkisuudessa, että Kreikan Morian leirin siirtolaiset tulisi evakuoida turvaan. Heitä on joitakin kymmeniä tuhansia.

Afrikassa, Intiassa ja ylipäätään ympäri koko maailman on arviolta miljardi ihmisiä tällä hetkellä yhtä onnettomista oloissa odottamassa koronan rantautumista yhteisön keskuuteen, mikäli se on matkustajien mukana maahan päästetty. Mihin heidät kaikki evakuoitaisiin taudilta turvaan?

Euroopassa käydään nyt ankaraa taistelua pandemiaa vastaan, eikä ylimääräisiä resursseja ole laittaa peliin oman maan ulkopuolelle. Kukaan ei vielä tiedä kuinka pahaksi tilanne vielä voi muuttua, mutta eurooppalaisille alkaa pikku hiljaa valjeta ne vapauden nurjat puolet. Jos maalaisjärki, vastuut ja velvoitteet unohdetaan normaalioloissa, niin nyt niitä joudutaan sitten opettelemaan uudelleen poikkeusoloissa. Nyt jokainen on omillaan.

Vapaa liikkuminen ja avoimet rajat luovat otollisen pohjan sekä rikollisuuden kasvulle, että kulkutaudeille. Koronavirus levisi hyvin nopeasti lähes joka maailman kolkkaan matkustajien mukana lentoteitse. Rutto levisi aikanaan laivojen mukanaan tuomien rottien mukana satamakaupunkeihin. Sieltä pelokkaat ihmiset levittivät kaupungeista paetessaan ruton mennessään maaseudulle ja minne ikinä pakenivat.

Ihmiskunnalla on vielä paljon opittavaa. – Myös rajoista.