Rauhanneuvottelut aluillaan Somalian ja Somalimaan välillä

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Ali on päättänyt yrittää saattaa yhteisen pöydän ääreen Somalian presidentin Mohamed Abdullahi Farmajon ja Somalimaan presidentin Muse Bihin. Tehtävä ei tule olemaan helppo, mutta hänellä on vahvaa osaamista ennestään rauhanneuvotteluista mm. Eritrean kanssa, josta hänet palkittiin vuonna 2019 Nobelin rauhanpalkinnolla.

Afrikan sarven kahtia jakautunut Somalia saattaa vielä löytää kyvyn rauhanomaiselle rinnakkaiselolle alueella muodossa tai toisessa, vaikka neuvotteluosapuolet nyt näin alkumetreillä vielä ovat hieman vastahakoisia pitkään jatkuneen sotimisen ja vanhojen arpien johdosta.

Somalimaa pohjoisessa irroittautui Somaliasta sisällissodan seurauksena, jolloin Somalian kansallinen liike ilmoitti vuonna 1991 saatuaan silloisista rähinöistä tarpeekseen ja, että Somalimaan aikovan itsenäistyä Somaliasta entisen brittiläisen Somalimaan rajojen mukaisesti. Somalimaan itsenäistymistä ei ole kuitenkaan koskaan tunnustettu kansainvälisesti ja se kirveltää Somalimaan johtoa edelleen. Jotkin valtiot ovat kuitenkin epävirallisesti tehneet yhteistyötä jo pitkään Somalimaan kanssa. Maassa on demokraattinen monipuoluejärjestelmä, joka on siitä asti kulkenut enempi omia polkujaan.

Somalia jakaantui samassa rytäkässä, kun Somalimaa lähti omille teilleen eri klaanien ja sotaherrojen hallitsemiin alueisiin ja yhdeksi maailman vaarallisimmaksi kriisipesäkkeeksi vuosikymmeniksi. Näistä ajoista on myös varsinainen Somalia tullut pitkän matkaa parempaan suuntaan.

Kansainvälinen yhteisö näkee Somalian tilanteen lähinnä niin, että toivotaan kahtia jakautuneen maan yhdistyvän jälleen yhdeksi. Tästä syystä ns. itsenäinen pohjoinen sekä etelän klaanit tulevat olemaan se suuri haaste yhdistää takaisin yhtenäiseksi maaksi.

Washingtonista Maailmanpankki on myös juuri ilmoittanut Somalian liittohallitukselle aikeistaan normalisoida suhteet Somaliaan hallituksen onnistuttua viemään läpi vuosia kestäneen verotukseen, politiikkaan ja sosiaalisiin ohjelmiin liittyviä reformeja. Niiden ansiosta maan talous ja tulot ovat nousseet viimein vakaalle pohjalle. Tämä luo pohjaa myös Maailmanpankin tuelle Somalian kehittämisessä edelleen.

Matka kohti pysyvää rauhaa on vasta alkutaipaleella mutta toivotaan, että hyvää tahtoa riittää kaikilla pitkään jatkuneen sodan eri osapuolilla.