Matkustusrajoituksia pandemian estämiseksi

Muutamat maat ovat jo havahtuneet ottamaan vastuuta epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Tilannekuvat muuttuvat yllättävän nopeasti ja viruksen tarttuminen ja leviäminen on poikkeuksellisen nopeaa ja myös haastavaa terveysviranomaisille pysyä kärryillä. Eri maiden johtajista nyt puhumattakaan.

Tilannekuvaa maailmalta:

Kreikka

Kreikka keskeyttää nuorisotoimintaan liittyvät koulumatkat Italiaan ja on ryhtynyt järjestelyihin Italiassa olevien opiskelijoiden kotiuttamiseksi.

Ranska

Ranskassa Marin Le Pen (RN) on syyttänyt Ranskan hallitusta liian lepsusta suhtautumisesta korona viruksen leviämisen ennaltaestämiseksi. Hänen mukaan Ranskassa ei ole noudatettu matkustajaliikenteen keskeyttämistä Kiinasta varotoimenpiteenä ranskalaisten suojaksi. Nyt kun Italian tilanne näyttää tällä hetkellä jokseenkin hallitsemattomalta on Le Pen sanonut, että rajatarkastukset tulisi palauttaa maiden välille epidemian leviämisen estämiseksi Italiasta Ranskan puolelle Pohjois-Italiasta.

Maiden välinen rajaliikenne on varsin vilkasta ja Lomabardian alue Pohjois-Italiassa on melko rajan  tuntumassa. Ranskan puolella rajaa on jo joukko huolestuneita kansanedustajia vedonnut pääministeriin valvontatoimenpiteiden ja terveyssuunnitelman laatimiseksi, jotta eri viranomaiset kykenisivät toimimaan hallitusti rajan tuntumassa taudin leviämisen estämiseksi Italiasta Ranskan puolelle.

Iran

Tilanne Iranissa näyttää huonolta. Korona virus tuntuu leviävän edelleen vauhdilla. Nyt on uusi tartuntatapaus vahvistettu myös Omanissa linkkinä Iran. Tästä syystä kaikki ympärillä olevat valtiot sulkevat rajojaan Iraniin. Tämä eristää Irania muusta maailmasta vielä lisää nykyisten diplomaattiseen ja taloudellisten eristämistoimien lisäksi, joita Yhdysvallat on asettanut Irania vastaan.

Iranin viranomaisia epäillään myös kyvystä hoitaa kriisiä. Ilmassa on ollut epäilyjä mm. todellisten tartuntatapausten määrän salaamisesta ja hoitohenkilöstön ohjeistuksen osalta. Lisäksi Iranin terveysministeriön ilmoittamat luvut sairastuneiden ja kuolemaan johtaneiden suhdeluku eroaa huomattavasti Kiinan viranomaisten raportoimaan 2:n % kuolleisuuteen. Tämän hetkiseen lukujen valossa Iranissa vastaavaa kuolleisuusluku olisi 20, eli joka viides tartunnan saanut.

Armenia, Azerbaidžan ja Georgia ovat myös varmuuden vuoksi rajottaneet matkustamista Iranin ja maiden välillä välttääkseen mahdolliset korona tartunnat maissaan.

Tässä on lisäksi Suomen ulkoministeriön omat matkustustiedoteet.

Turvallista matkaa vaan kaikille!

AP
OrizzonaleScuola
Franceinfo

IlMessagero