Grönlannissa jo yli viikko ilman yhtään uutta Covid19 tartuntaa

Grönlannissa on testattu väestöä ahkerasti koko epidemian ajan. Lisäksi siellä on ollut tiukat rajoitustoimet käytössä heti epidemian rantauduta sinne. Grönlanti päätti siis selättää taudin heti alkumetreiltä ja nyt se alkaa tuottamaan tulosta. Eilinen 15.4.2020 oli Grönlannissa yhdestoista perättäinen tartuntavapaa päivä. Testauksia jatketaan koko aika ja väestölle suositellaan testeihin hakeutumista pienimmästäkin tartuntaepäilystä.

Pandemiaksi asti äitynyt Covid19 rantautui Grönlantiin 16.3.2020. Silloin siellä havaittiin ensimmäinen tartunta. Nopeiden ja riittävän järeiden toimien ansiosta epidemian leviäminen laajemmalle saatiin Grönlannissa nopeasti estettyä. Yhteensä Grönlannissa on 11 tartunnan saanutta, jotka kaikki ovat jo parantuneet taudista. Viimeisin tilastoitu tartuntatapaus oli 8.4.2020. Grönlanti sai siis tilanteen haltuun vajaassa kuukaudessa.

Testauksia jatketaan edelleen, ettei tauti jää lymyämään väestön keskuuteen. Samoin erilaisia rajoituksia ja varotoimenpiteitä noudatetaan edelleen. Talous on sielläkin saanut kolhuja ja arki on grönlantilaisiltakin mennyt uusiksi taistelussa Covid19 pandemiaa vastaan omassa kansankodissaan.

Mutta mikä on Grönlannin salaisuus näin onnistuneeseen tulokseen pääsemisessä?

Siellä viranomaiset painottivat erittäin vahvasti maan sisällä liikkumisen rajoittamista. Ohjeet ovat olleet, että vain välttämätön liikkuminen on sallittua edes kylästä toiseen. Ne elinkeinot ja aktiviteetit jotka ovat olleet erillään yhteisöistä ovat olleet sallituja, kuten kalastus ja ulkoilu luonnossa.

Rajat ylittävä matkustus on niinikään ollut tiukasti rajoitettua. Ainoastaan tavaraliikenne lentoteitse Tanskan ja Grönlannin välillä on kulkenut rajoitetusti päivittäin. Näille lennoille ei ole kansalaisilla ollut edes mahdollisuutta varata lentolippuja. Ainoastaan välttämätön henkilöliikenne on ollut sallittua kunhan tiukat terveystestit on läpäisty. Maan terveysviranomaiset ovat päättäneet näistä matkustusluvan saaneista tapauskohtaisesti.

Grönlannissa rajoitukset ovat ilmoitettu olevan voimassa 30.4.2020 asti, tai kunnes toisin ilmoitetaan.