Briteillä ja Valko-Venäläisillä kahdenväliset sotaharjoitukset

Iso-Britannian Puolustusministeriö kertoo, että Iso-Britannian Kuninkaallinen merijalkaväki on lähettänyt matkaan 30-henkisen joukon 42:n Iskujoukoista harjoittelemaan sotatoimia kylmän sään oloissa Valko-Venäjällä. Sotaharjoitukset kestävät 2 viikkoa ja päättyvät 14.3.2020.

Kyse on Iso-Britannian ja Valko-Venäjän kahdenvälisestä yhteistyösopimuksesta, jolla on tarkoitus harjoittaa joukkoja, sekä rakentaa maiden välistä luottamusta ja yhteisymmärrystä. Valko-Venäjällä järjestettäviin Winter Partisan sotaharjoituksiin osallistuu Iso-Britanniasta Devonista Vihreät Baretit.

Harjoitus on jatkoa yhteistyösopimuksen ajatukselle vastavuoroisuudesta ja viime kesänä järjestetylle sotaharjoitukselle Walesissa. Siellä järjestettiin mm. Urban Ranger sotaharjoitus yhdessä Irlannin kuninkaallisen rykmentin kanssa, johon Valko-Venäjä osallistui Kahdennella Pataljoonallaan.

Tunnettu Valko-Venäläinen toimittaja Franak Viačorka twiittasi, että:

”Kuninkaallisten merijalkaväen ja Valkovenäjän asevoimien yhteisharjoitukset Valkovenäjällä. Ei ole koskaan tapahtunut aikaisemmin.”

Ei ole tiedossa miten NATO tai Venäjä suhtautuu näihin yhteisiin harjoituksiin. Molemmilla osapuolilla saattaa löytyä voimakkaita näkemyksiä asiasta.