Miksi Wuhanista lähtenyt Covid19-pandemia yllätti maailman?

Syitä siihen, että vaarallinen tartuntauti yllätti maailman on varmaankin monia siitä huolimatta, että niitä pidetään maailmanlaajuisesti silmällä monen eri toimijan voimin. WHO on näistä yksi keskeinen toimija ja Maailman terveysjärjestö on järjestänyt tiedotustilaisuuksia säännöllisesti koko epidemian ajan. Pandemian kehityskulkua käsiteltiin WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanomin alustuksessa 29.4.2020 pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Siinä kerrottiin COVID19-taudin tapahtumia Maailman terveysjärjestön näkökulmasta.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom kertoi, että epidemiatiedustelujärjestelmä (Epidemic Intelligence System) poimi maailmalta raportin 31.12.2019, jossa oli maininta Kiinassa, Wuhanissa esiintyvästä keuhkokuumetta aiheuttavasta tautiryppäästä. Raportista kävi ilmi, että kyse oli tuntemattomasta taudin aiheuttajasta.

Seuraavana päivänä, uudenvuoden päivänä 1.1.2020 WHO pyysi Kiinalta lisää informaatiota kansainvälisten terveysmääräysten (International Health Regulations, IHR) puitteissa. Samalla he aktivoivat WHO:n Tapahtumien hallinnan tukitiimin (Incident Management Support Team) koordinoimaan eri päämajojen ja alueellisten, sekä maakohtaisten toimistojen toimintaa tilanteen edessä.

2.1.2020 WHO tiedotti asiasta maailmanlaajuisen epidemian puhkeamisen hälytys ja ja valmiusverkoston (Global Outbreak Alert and Response Network, GOARN) kautta, johon kuuluu yli 260 institutiota yli 70:ssä maassa.

3.1.2020 Kiina toimitti asiasta informaatiota tapaamisessa Pekingissä, sekä myös WHO:n tapahtumainformaatioverkoston (Event Information System, EIS) kautta, joka toimii kansainvälisten terveysmääräysten IHR:n puitteissa.

4.1.2020 WHO raportoi Wuhanissa havaitusta tartuntaryppäästä Twitterissä. Silloin ei vielä ollut yhtään raportoitua kuolemaa taudista johtuen.

5.1.2010 WHO jakoi yksityiskohtaista teknistä informaatiota EIS:n kautta. Tähän sisältyi neuvoja kaikille jäsenmaille ja IHR-yhteyspisteille ryhtyä varotoimenpiteisiin vähentämään riskiä sairastua akuutteihin hengitystieinfektioihin. Ohjeita annettiin siltä pohjalta, että kyseessä saattoi olla ihmiseltä ihmiselle tarttuva tauti. Samana päivänä WHO antoi ensimmäisen julkisen tiedotuksen tartuntataudin puhkeamisesta. Samassa yhteydessä julkaistiin teknistä informaatiota tiede- ja julkisen terveyden yhteisöille, sekä maailman medioille.

10 ja 11.1.2020 WHO julkaisi kattavan tietopaketin ohjeineen kuinka havaitaan, testataan ja hoidetaan tartuntatapaukset samalla suojaten terveydenhoidon henkilöstöä mahdolliselta ihmiseltä ihmiselle tartunnalle, perustuen WHO:n aiempaan kokemukseen koronaviruksista. Samassa yhteydessä julkaistiin valmiuuteen liittyviä tarkastuslistoja auttamaan maita arvioimaan omaa kapasiteettia taudin havaitsemisen ja oikean toiminnan osalta. Koska Wuhan on suuri liikenteen solmukohta sekä sisäisen, että kansainvälisten kuljetuksien osalta ilmoitti WHO myös, että taudin leviämisen riski Wuhanin ulkopuolelle oli noussut.

11.1.2020 Kiina jakoi geneettisen sekvenssiin viruksesta, jotta muut maat saivat mahdollisuuden ryhtyä valmistamaan itselleen testivälineitä. Samana päivänä Kiina raportoi ensimmäisestä koronan aiheuttamasta kuolemantapuksesta.

13.1.2020 raportoitiin ensimmäisestä tartunnasta Kiinan ulkopuolella Thaimaassa. Samana päivänä yhteistyössä kumppaneiden kanssa WHO julkaisi ohjeet kuinka valmistaa PCR-pohjaisia testausvälineitä mahdollistaen maailmalle välineitä tartuntojen löytämiseksi.

14.1.2020 WHO twiittasi kiinalaisten tekemästä raportista, jossa alustavissa tutkimuksissa ei ollut havaittu selviä todisteita ihmiseltä ihmiselle tartuntoja.
Tällainen asioista tiedottaminen kuuluu WHO:n linjaan, että raportoidaan asiat sellaisina eteenpäin kuin mitä heille itselleen raportoidaan. Aiemmin samana päivänä WHO kertoi lehdistötilaisuudessa, että perustuen kokemukseen koronaviruksista oli ihmiseltä ihmiselle tartunta kuitenkin todennäköinen. Tilaisuudessa oli mukana heidän kokeneita asiantuntijoita ja valtamedioiden edustajia, jotka uutisoivat asiasta.

20 ja 21.1.2020 WHO:n henkilökuntaa kävi Wuhanissa paikanpäällä. He raportoivat 22.1.2020 havainnosta, että tauti tarttui ihmiseltä ihmiselle.

22 ja 23.1.2020 Tedros Adhanom kutsui koolle hätätilakomitean (Emergency Committee), jossa on mukana 15 riippumatonta asiantuntijaa maailmalta. Sillä hetkellä tartuntoja oli raportoitu yhteensä 581 kappaletta, joista vain 10 oli Kiinan ulkopuolelta. EC ei vielä silloin ollut yksimielinen asioista, eikä tästä syystä neuvonut Tedros Adhanomia julistamaan yleistä terveyshätätilaa maailmalle. Hätätila komitea pyysi, että asiasta kokoonnuttaisiin viimeistään 10:n päivän kuluttua, jonka aikana olisi mahdollista saada taudista lisää informaatiota ja todisteita arvioitavaksi.

27.1.2020 Tedros Adhanom matkusti Pekingiin yhdessä hätätilapäällikkö Mike Ryanin ja muiden ylempien WHO:n työntekijöiden kanssa. He tapasivat siellä Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja muita johtajia saadakseen selville heidän tilanteesta ja tarjotakseen samalla WHO:n apua heille. Keskusteluissa oli tilanteen vakavuus ja silloin sovittiin, että kansainvälinen tutkijaryhmä matkustaisi Kiinaan tutustumaan epidemian puhkeamiseen liittyviin asioihin ja sen kehityskulkuun. Tähän tutkijaryhmään sisältyi asiantuntijoita Kiinasta, Saksasta, Japanista, Etelä-Koreasta, Nigeriasta, Venäjältä, Singaporessa ja Yhdysvalloista.

30.1.2020 Tedros Adhanom kutsui uudestaan koolle hätätilakomitean ja uuden kerätyn informaation perusteella he olivat viimein yksimielisiä ja neuvoivat julistamaan globaalin kansanterveyttä uhkaavan hätätilan. – WHO:n korkeimman tason hälytyksen.

Sillä hetkellä Kiinan ulkopuolella oli yhteensä 82 tartuntaa, eikä vielä yhtään kuollutta, kun maailmanlaajuinen hätätila pandemiasta julistettiin WHO:n toimesta.

Tedros Adhanom kertoi lisäksi, että WHO on alusta asti toiminut nopeasti ja päättäväisesti vastaten tähän koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan ja varoittaakseen tästä maailmaa.

Hälyytys annettiin aikaisessa vaiheessa ja useaan kertaan. Lehdistötilaisuuksia alettiin järjestää aikaisessa vaiheessa ja usein ja WHO:lle sanottiin, että ihmiset jo kohta kyllästyvät. WHO halusi varmistaa, että maailma varmasti ymmärtäisi mitä WHO koitti kertoa joka päivä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhamon totesi vielä lopuksi, että virus voi aiheuttaa erittäin paljon tuhoa ja toivoo, että ihmiskunta seisoisi yhtenä rintamana ja kukistaisi viruksen.

WHO