Toivonpilkahduksta afganistanilaisille – Rauhanneuvottelut etenevät viimein

Yhdysvaltojen ja Talibanin on tänään tarkoitus allekirjoittaa keskinäinen rauhansopimus, jonka jälkeen Afganistanin virallinen hallitus, kaikki muut epäviralliset poliittiset toimijat ja Taleban pääsisivät viimeinkin aloittamaan keskenään rauhanneuvottelut neljänkymmenen vuoden sotimisen jälkeen.

Yhdysvallat on asettanut ehdoksi Talebanille, että heidän ei enää tule sallia erilaisille sotaisille toimijoille Afganistanin maa-alueita käytettäväksi tukikohtana sotilaallisissa selkkauksissa ympäri maailman. Jos Taliban pitää kiinni omasta puolestaan tästä Yhdysvaltojen vaatimuksesta, tulee Yhdysvallat puolestaan suostumaan Talebanin vaatimuksiin vetää joukkonsa viimeinkin kokonaan pois Afganistanistanista. Talebanin tulee myös lopettaa mahdollinen yhteistyö maassa operoivien terroristien kuten Al Qaedan ja IS-terroristien ISKP:n kanssa.

Sopimus on määrä allekirjoittaa tänään Quatarissa, Dohassa.

Quatar on onnistuneesti isännöinyt rauhanneuvotteluja tähän saakka ja tämä on ensimmäinen merkittävä askel kohti rauhaa Afganistanin kansalle. Seuraava askel on saada keskenään toraiset Afganistanin sisällä olevat eri poliittiset toimijat ja heimojen edustajat yhteisen pöydän ääreen. Edessä on vielä pitkä ja kivinen tie kohti pysyvää rauhaa. Onnistumisen edessä on myös kansainvälisen yhteisön oma poliittinen peli rauhanneuvottelujen ympärillä. Niin moni haluaisi päästä loistamaan tässä korkean profiilin projektissa, eikä aidon yhteistyön päälle välttämättä ymmärretä Afganistanin parempaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Monet silmää tekevät poliittiset pyrkyrit afgaanien itsensä lisäksi voivat siis edelleen onnistua tyrimään kaiken tähän asti saavutetun, mikäli ei osata yhteistyön tekemisen aakkosia.

Taustalla voi päästä vaikuttamaan myös se, että Afganistanissa on huomattavat luonnonvarat lojuneet hyödyntämättä pitkästä sotimisesta johtuen. Moni taho varmaan odottaa kieli pitkällä mahdollisuutta tehdä itsensä tykö jonkun tämän hetkisen poliittisen osapuolen kanssa Afganistanissa solmiakseen jo alustavat hyvät aiesopimukset tulevaisuutta silmällä pitäen.

Afganistan on eri heimoista koostuva monikulttuurinen valtio, joka on melko paimentolaisvoittoista elinkeinojen osalta. Maassa on 40 vuotta kestänneen sotimisen johdosta paljon köyhyyttä, infra ja sosiaaliset palvelut rapautuneet, sekä länsimainen käsitys demokratiasta aika surkeassa jamassa. Eri etniset ryhmittymät ja heimot ovat kulttuurillisesti tottuneet nahistelemaan vallasta ja varalllisuudesta jo perinteeksi asti mikä on myös viime syksynä käydyissä presidentinvaaleista nähtävässä, samoin kuin koko tähän astisesta käydystä rauhanprosessista.

Oman lisänsä tähän asetelmaan on tuonut alueen satumaiset mineraalilöydökset ja öljy- sekä maakaasuvarannot, jotka Yhdysvaltojen armeija löysivät alueelta jo vuonna 2010.

Maan uumenissa olemassa olevien luonnonvarojen avulla Afganistan pääsisi helposti jaloilleen kunhan vaan saataisiin sopu aikaiseksi maahan. Nyt on vielä liian moni asia auki ja selvittämättä aina maan virallisen hallituksen halukkuudesta tai sen puuttumisesta ruveta seuraavana rauhanneuvottelujen osapuolena puimaan yhteisiä asioita Talebanin kanssa. Talebanilla on kuitenkin myös vahva kannatus maassa. Olihan se vallassa suurimmassa osassa maata vuosina 1996 – 2001. Tämän jälkeen Yhdysvaltojen ilmapommitukset yhdessä Pohjoisen liitton kanssa syrjäyttivät sen vallasta. Ja nyt samaisen porukan kanssa pitäisi sitten kyetä hieromaan sopua maassa.

Toivomme rauhanprosessin onnistuvan ja, että koko Afganistanin kansa yhdessä viimein saisi mahdollisuuden elää rauhassa ja turvassa.

The New York Times

Al Jazeera

Wikipedia