Nuoria poliittisia toisinajattelijoita on tapettu Saudeissa – Tuhansia surevia hautajaisissa

Saudi Arabian kuningaskunnan itäisessä provinssissa, Qatifissa on vietetty hautajaisia sankoin joukoin hallitusjoukkojen tapettua iskussa kruununprinssi Mohammed bin Salmannin määräyksestä poliittisia toisinajattelijoita, muslimisaarnaajia ja älymystöä, jotka ovat jo pitkään vaatineet demokraattisempaa hallintoa alueelle.

Saudi Arabian Itäinen Provinssi on paitsi hyvin öljyrikasta aluetta myös pitkälti Shiiojen asuttamaa. Hautajaissaattueeseen osallistuneet osoittivat surun lisäksi myös mieltään ja huusivat vihaisesti mm. ”Kuolema Al Saudille”.

Tilanne on jatkunut sortavana jo pidempään. Joitakin poliittisia toisinajattelijoita on viime vuoden puolella jopa tuomittu kuolemaan. Saudeissa on myös enenevässä määrin ruvettu pidättämään ja tuomitsemaan rauhanomaisia erilaisia aktivisteja, kuten kirjoittajia ja ihmisoikeusaktivisteja ainakin Shiaa-enemmistöisessä Itäisessä Provinssissa Saudi Arabiassa. Siellä on ollut näitä rauhanomaisia hallitusta vastustavia mielenosoituksia helmikuusta 2011 alkaen. Näissä mielenosoituksissa on vaadittu uudistuksia, sananvapautta, poliittisten vankien vapauttamista ja eriarvoistavan politiikan lopettamista alueella.

Saudihallitus on vastannut koventamalla otteita toisinajattelijoita vastaan. Jopa terrorismilainsäädäntöä on uudistettu koskemaan myös näitä poliittisesti eri mieltä olevia aktivismia harjoittavia henkilöitä. Tämän seurauksena on mm. teloitettu vuonna 2016 yksi äänekkäämpi hallituskriitikko, Shiialainen pappi Sheikh Nimr Baqir al-Nimr. Hänet pidätettiin vuonna 2012 Qatifissa, Itäisessä Provinssissa.

PressTV