Kreikan pakolaisleirin lapsista reilut tuhat turvattomissa oloissa – YK paisuttelee lukuja?

Iltalehti uutisoi Kreikan vastaanottokeskusten tilanteesta, joissa YK:n raportin mukaan olisi yksin Morian leirillä Lesboksen saarella olisi n. 22.000 turvapaikanhakijaa. Väittämän mukaan näistä on n. kolmasosa alle 12 vuotiaita lapsia.

Kansallisen sosiaalisen solidaarisuuden keskuksen EKKA:n tilastoijen mukaan Kreikassa olevista turvapaikanhakijoista 1045 lasta on viime vuoden lopulla ollut vailla turvalliseksi luokiteltua asumusta.

Yksin tulleita lapsia on EKKA:n mukaan Kreikassa yhteensä 5301, joista poikien osuus on 92,6% ja tyttöjen 7,4%. Näistä yksin tulleista lapsista on 8,7 % alle 14 vuotiata. Luku on n. 500 alle 14 vuotiaita yksin tulleita lapsia yhteensä, jotka elävät turvattomissa oloissa Kreikassa turvapaikanhakijoina.

Julkisuudessa on jo ollut esillä väittämiä, että Saksa olisi tarjoutunut ottamaan vastaan 400 ja Ruotsi 200 näistä turvattomissa oloissa elävistä lapsista. Näissä lienee kyse niistä alle 14-vuotiaista. On myös yleisesti tiedossa, että lukuisat nuoret miehet ovat turvapaikanhakijoina usein valehdelleet ikänsä, saadakseen paremmat etuudet itselleen väittäessään olevansa alaikäisiä.

Missään ei ole julkisuudessa kerrottu vielä onko Kreikassa olevat 15-17 vuotiaat lapset ikätestattuja.

Sisäministeri Maria Ohisalo on julkisuudessa väläytellyt, että myös Suomen kansan pitäisi osallistua näihin auttamistalkoisiin.

Jos muut osallistujamaat ovat jo mahdolliset varanneet itselleen ne alle 14-vuotiaat lapset itselleen autettaviksi, niin onko nyt sitten tarkoitus tuoda Suomeen niitä 15-17 vuotiaita teinejä?

Toisaalta sen ikäisistähän Suomella on jo kosolti kokemuksia omasta takaa vanhastaan vuoden 2015 ajoilta ja siitä eteenpäin.