Euractiv: Erdogan vakuuttaa Borissoville – Bulgarian vastaista rajaa valvotaan edelleen

Bulgarian pääministeri Boyko Borissov epäonnistui maanantaina sovittelumatkallaan Ankaraan. Hänen tavoitteena oli saada Sofiaan koolle Kreikan, Turkin ja EU:n johtajat yhteisen pöydän ääreen neuvottelemaan Kreikan ja Turkin välisestä rajakriisistä estääkseen tilanteen eskaloitumisen uudeksi pakolaistulvaksi Eurooppaan.

Turkki ei suostunut yhteiseen pöytään Kreikan kanssa, mutta Borissoville ei kuitenkaan tullut matkasta hukkareissua. Presidentti Erdogan oli vakuutellut tapaamisen aikana Borissoville, että Bulgarian vastaiselle rajalle ei tule kohdistumaan mitään ylimääräistä painetta. Hän oli korostanut Borissoville kiitellen, että Bulgaria on ainut maa EU:ssa, joka automaattisesti palauttaa turkkilaiset karkurit takaisin Ankaraan.

Oletettavasti näillä karkureilla tarkoitetaan Turkista pakoon lähteneitä turvapaikanhakijoita.

Bulgarian väitetään käännyttäneen vuonna 2016 kuusi turvapaikanhakijaa karkureina takaisin Turkin puolelle. Kyse on ilmeisesti ollut Gülenin kannattajiksi epäillyistä henkilöistä, joita Erdogan piti osallisina silloiseen epäonnistuneeseen vallankaappaukseen Turkissa.

Turkki on julistanut Gülenin liikkeen kannattajat terroristeiksi. EU ja Yhdysvallat eivät pidä liikettä terroristisena järjestönä. Liikkeen perustajana pidetty Fetullah Gülen elää vapaaehtoisessa maanpaossa Yhdysvalloissa.