Yhdysvalloissa hyödynnetään koronaviruksen takia pystytettyä matkustajien tarkastuspisteitä samalla myös ihmiskaupan uhrien tunnistamiseen

Viranomaisten tarkastuspisteitä on lisätty koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja matkustajien ohjeistamiseksi koskien karanteenimääräyksiä lentokentillä ja teiden varsille osavaltioiden välille mm. Floridassa.

Jotkut osavaltiot ovat aktivoineet paikallista kansalliskaartia apuun koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Presidentti Donald Trump on myös kirjoittanut presidentillisen määräyksen kutsua hätiin miljoona reserviläistä armeijasta ja kansalliskaartin palvelushenkilöstä mukaan auttamaan yhteisponnistuksissa hävittää koronavirusepidemia maasta.

Samalla on myös annettu ohjeita ihmiskaupan uhrien tunnistamiseksi, koska se on erittäin laajalle levinnyt kansainvälinen rikollinen ilmiö. Lasten hyväksikäyttö ja pakkotyö ovat tyypillisiä rikollisen hyväksikäytön muotoja. Ihmiskaupasta on muodostunut globaali toimialan muoto, jota vapaa liikkuminen on edistänyt. Sen arvioitu yhteenlaskettu globaali toimiala on liikevaihdoltaan 150:n miljardin luokkaa.

On arvioitu, että Yhdysvalloissa ihmiskaupan uhreja on yhteensä satoja tuhansia. Salakuljettajat käyttävät usein moottoriteitä ja lentokenttiä reitteinä ”kauppatavaran” perille toimittamisessa ja tästä syystä tehostettua valvontaa halutaan hyödyntää paitsi kansallisen terveysuhkan torjumiseen myös tämän hirvittävän rikollisuuden torjumiseen.

Myös Suomessa on huomattu rajojen sulkemisen yhteydessä kansallisen terveysuhan takia lisääntyneen valvonnan suotuisa vaikutus ainakin huumeiden vähenemisenä maassamme.

Huumeiden salakuljettajat jäävät nyt huomattavasti helpommin viranomaisten haaviin, kun rajoja taas pitkästä aikaa valvotaan tehostetusti. Yksi merkittävimmistä huumeiden salakuljetusreiteistä Suomeen on Tornio-Haaparannan kaksoiskaupunki, josta isot huume-erät kuljetetaan eteenpäin ympäri Suomen aina etelän asutuskeskuksiin asti. Sitäkin reittiä ollaan ilmeisesti sulkemassa nyt myös työmatkaliikenteeltä koronaviruksen leviämisen estämiseksi Ruotsin puolelta Suomeen.

In Homeland Security
Yle