Wuhanin karanteenit

Mitä olisi saattanut tapahtua maailmalla, jos Kiina ei olisi laittanut karanteeneja pystyyn korona viruksen leviämisen estämiseksi hetkeä ennen heidän uudenvuoden juhlaa ja lomien alkamista?

Loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustelevat paitsi maan sisällä myös ulkomailla. Entäpä jos Kiina olisi empinyt ja jahkaillut asialla ja koittanut olla ikäänkuin hissun kissun asiasta niin kuin sars-epidemian aikana? Kuinkakohan monta hotspottia olisi maailmalla tällä hetkellä Italian ja Iranin lisäksi?


EU:n jäsenvaltiossa on ratkaisuhakuisuus koronan osalta ollut hiukka hakusessa.

Ollaan oltu ihan hissun kissun. Ainakin Suomessa ollaan oltu. Ruotsissa ollaan lähdetty näköjään karkean vähättelyn linjalle. Siellä kansanterveysviranomaiset väittävät Ruotsin valmiuden olevan erinomainen mikäli korona virus rantautuu sinne. Ylilääkäri ja entinen tartuntojen torjuntaa hoitava lääkäri Staffan Sylvan  Upsalan läänistä sanoo Ruotsin hallituksen levittävän disinformaatiota (kansankielellä sana lienee ”lööperiä”) maan valmiudesta selviytyä mahdollisesta korona epidemiasta. Lisäksi kansainvälinen tutkijatoimikunta on kritisoinut WHO:n työtä tartunnan leviämisen estämiseksi väittäen WHO:n vähättelevän kuinka tarttuva korona virus todellisuudessa on.

Kurkataampas hieman mitä WHO kertoo.

Nopea vilkaisu WHO:n omien sivujen tilanneraporttiin paljastaa viimeisimpiin kuuluvat päivityksen 24.2.2020 kertovan suuresta huolesta, että ihmiset kokevat leimautumista, ohjeita leimautumisen hoitamiseen sekä muita yleisiä ohjeita ja tilastoja.

Tuohon ei parane ottaa mitään kantaa, mutta tuosta leimautumisohjeesta saa lähinnä sen käsityksen, että WHO on huolissaan jonkun kansanryhmän loukkaamisesta jollain leimasimella. Tälläkö sitten estetään mahdollinen pandemian, vai..?,

Onneksi Helsingin Sanomat oli valppaana selvittänyt tämän mysteerin lukijoilleen. ”Milanossa ihmiset pelkäävät tulla leimatuiksi korona viruksen kantajaksi, eivät tahdo millään suostua kuvattaviksi.”

WHO:n näkemyksiä viruksen leviämisen osalta onneksi löytyy, joista yksinkertaisempikin lukija saa tolkkua. Jännä vaan, että löytyy ihan muualta kuin heidän omilta sivuiltaan.

Terveyshätätilanneohjelmien toimitusjohtaja Mike Ryan WHO:sta totesi tiedotustilaisuudessa 24.2.2020, että koronassakin on kyse tavallisen kausi-influenssan kaltaisesta epidemiasta, joka usein esiintyy pandemian muodossa.

Covid 19 viruksen kohdalla on kuitenkin vielä avoimia kysymyksiä, koska esim. tarttumismekanismia ei vielä tunneta. Hän toteaa, että nyt on aika valmistautua ennakoivasti, koska todellinen pandemia on erittäin todennäköinen.

Se tarkoittaa, että virus karkaa viranomaisten kontrollista, kun sitä nyt vielä toistaiseksi saatetaan saada rajattua tartuntojen alkulähteille ja reiteille. Pandemian julistaminen maailmanlaajuisesti on vielä toistaiseksi hätiköityä hänen mielestä ja kehottaa keskittymään niihin toimiin, joita tällä hetkellä voi tehdä taudin leviämisen estämiseksi.

Herää muuten kysymys, että mitähän tuo WHO:n ”pandemian julistaminen” todellisuudessa oikein tarkoittaa? Hehän voivat lähinnä antaa erilaisia yleisiä ohjeita erinäisten julkilausumien muodossa.

Ryan toteaa myös, että kaikki maat ovat haavoittuvaisia korona viruksen edessä, koska kaikissa maissa on esim. vanhuksia ja sairaita joille korona voi olla kohtalokas. Erityisesti hän nostaa esiin kehittyneet maat riskikohteina, koska siellä hoitokapasiteetti on jo lähes 100%:sesti käytössä koko aika. Hän toteaa, että Euroopassa ei juurikaan tyhjiä sairaalapetejä nähdä ja, että tämä voi asettaa terveydenhoidon kovien paineiden alle. Joka vuotinen kausi-influenssaa on jo ollut osoituksena tästä ja korona tähän päälle tulee tuomaan tähän omat lisähaasteensa.

Vuotuiseen kausi-influenssaan sairastuu maailmanlaajuisesti arviolta 3-5 miljoona ihmistä, joista menehtyy hengitystiesairauksiin n. 290.000-650.000 ihmistä. Sairaalahoitoa tarvitsevat ja menehtyneet ovat lähinnä riskiryhmissä olevia ihmisiä.

Tähän vuotuiseen influenssaepidemian on hallitus- ja kuntatasolla budjetoitu ne tarvittavat resurssit terveysmenoihin. Tai ainakin olisi pitänyt toimia näin. Nyt vaan on julkisen keskustelun viime aikaisen sisällön perusteella jäänyt hiukka hutera käsitys tämän toteutumisen osalta. Joka puolella kun tuntuu tulevan sitä samaa viestiä, että rahat on loppu.

Italiassa tällä hetkellä leviävä korona virus on jo saanut ihmisiä paniikkiin.

Terveyshenkilöitä lakosi ensimmäisten joukossa viruksen voimasta ja tilanne on ollut sekavaa. Ihmiset pelkäävät ja silloin tehdään yleensä myös virheitä. Selvä ylikuormitus hoitohenkilöstölle johtaa helposti hoidon laadun heikkenemiseen myös muiden sairastuneiden osalta. Lisäksi, jos koronaan sairastuneita yhtäkkiä on hetkellisesti yli petipaikkojen ja hoitavien henkilöiden, niin miten tehohoitoa tarvitsevien potilaiden esimerkiksi käy?

Vaikka koronaan on tällä hetkellä sairastunut maailmanlaajuisesti vaan reilut 80.000, joista menehtyneitä on n. 3000 ihmistä, niin sitä ei sovi vähätellä. Ylikuormittunut terveydenhoitojärjestelmä on haaste johon ei ole Suomessa sen enempää kuin Ruotsissa tai muualla Euroopassa tarjolla mitään ratkaisua mikäli näin pääsee käymään. Sellaista ei yksinkertaisesti ole olemassa, koska virus etenee niin nopeasti silloin kun se pääsee karkuteille niinkuin nyt on tapahtunut Italiassa.

Keskisuomalainen uutisoi hiljattain, että:
”EU:n Kriisinhallintakomissaari Janez Lenarcic sanoneen, että päätökset mahdollisten sisärajatarkastusten aloittamisesta kuuluvat jäsenmaille.”

Kiina ei ole ainoa maa, joka tällä hetkellä pitää kansalaisiaan karanteenissa taudin leviämisen estämiseksi.

Kiina on kuitenkin tällä hetkellä se maa, joka taloudellisesti on ottanut eniten takkiin niistä karanteeneistaan. Kaikella on aina hintansa ja niinkuin alussa todettiin, olisi myös Kiinan johto voinut kuulua niihin valtiojohtajiin, jotka empivät empmistään vapaan liikkuvuuden nimissä.

Hallitus on luvannut antaa huomenna tiedotteen koskien koronaa Suomessa.

Maamme ministereiden kantaa ja ohjeistusta koronan osalta mahdollisen epidemian päästessä valloilleen myös Suomessa ei siis tarvitse enää pitkään odotella.

Muutaman yksittäistapauksen johdosta ei kannata turhaan panikoida tai menettää yöuniaan. Eiköhän Suomen terveysviranomaiset selviä niistä kuitenkin ihan heittämällä.