Ulkominsteri Lavrov: Venäjä ei aio lopettaa terrorismin vastaista taistelua EU:n pakolaiskriisin takia

Venäjän Ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi tänään vierailullaan Helsingissä tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston. Ulkoministereiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Lavrov kertoi Venäjän näkemyksistä mm. NATO:n toiminnasta, yhteistyöstä Suomen ja Venäjän välillä kaupan saralla, pakolaiskriisistä sekä tilanteesta Syyrian Idlibissä.

NATO:n osalta ulkoministeri Lavrov sanoi, että NATO:n pöydällä on jo pidempään odotellut Venäjän tekemä ehdotus sovinnollisuuden ja yhteistyön tekemisen puitteissa nykyisen vastakkainasettelun tilalle. Hän sanoi Venäjän edelleen odottavan vastausta.

Suomea ulkoministeri Lavrov kiitteli mm. puolueettomuudesta ja kertoi mahdollisista yhteistyöhankkeista energia-alalla molemmin puolin rajaa. Keskustelussa nousi esiin myös erilaiset sosiaaliset yhteistyöhankkeet.

Pakolaiskriisistä ulkoministeri Lavrov totesi sen alkaneen jo itseasiassa vuonna 2011 eikä 2015, lännen syöstessä Libyan silloisen presidentin Muammar Gaddafin vallasta. Tämä sotatoimi avasi kulkureitit Afrikasta siirtolaisuudelle, huumeille ja laittomalle asekaupalle, josta Eurooppakin on jo saanut osansa. Hän sanoi tästä myös, että Eurooppa ja Yhdysvallat ovat omilla toimillaan Libyassa ja Syyriassa saaneet pakolaisvirtoja liikkeelle puuttuessaan myös Syyrian sisäisiin asioihin tukiessaan kapinallisia, jotka ovat taistelleet presidentti Bašar al-Assadin hallitusta vastaan.

Idlibin tilanteesta ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin toimista viime aikoina hän sanoi, että Venäjä on jo 2018 käynyt vuoropuhelua presidentti Erdoganin kanssa Idlibin tilanteen ratkaisemiseksi ja, että ratkaisu on edelleen työn alla. Ensi viikolla on Venäjän presidentin Vladimir Putin tarkoitus jälleen tavata presidentti Erdogan ja koittaa neuvotella mahdollista ratkaisua Idlibin tilanteeseen.

Ulkoministerin Lavrov sanoi myös, että Euroopan kohdistuva kasvava siirtolaistulva on ymmärrettävästi ongelma eurooppalaisille. Tästä huolimatta Venäjä aikoo jatkaa terrorismin vastaista taistelua, sillä se on huomattavan paljon vakavampi ja kasvussa oleva uhka ja ongelma. Hän sanoi myös toivovansa, että EU ei itse unohtaisi Lähi-Idässä ja Idlibin alueella kasvussa olevaa terrorismin uhkaa.

Yle Areena