Taustalla olevia olosuhteita Turkissa ja Syyrian Idlibissä

Syyriassa on muilta osin jo rauha ja jälleenrakennus käynnissä, paitsi Idlibissä. Sinne on pesiytyneet se viimein Syyriassa jäljellä oleva radikaali aines, jotka ovat taistelleet Bašar al-Assadin hallituksen joukkoja vastaan.

Turkissa on paljon pakolaisia joita sinne on tullut jo useamman vuoden ajan. Lisäksi Turkki on Kreikan naapurina kauttakulkumaa EU:in eri puolilta maailmaa liikekannalla olevien paremman elintason perään lähteneille siirtolaisille. Saksa ja Keski-Euroopan alue lienee monille se määränpää. Myös Venäjä Suomen kautta ja Libya Italian kautta ovat kauttakulkumita EU:n vapaan liikkumisen alueelle.

Syyriassa on tilanne rauhoittunut sisällissodan jäljiltä. Eri anarkistiset hallituksen vastaisten ryhmittymien taisteluihin osallistuneet,  kapinallisista terroristeihin ovat enää lähinnä Idlibissä.

AlAssadin hallinto yritti saada sopua aikaiseksi myös näiden Idlibissä olevin taistelijoiden kanssa, mutta tuloksetta.

Idlibissä on nyt oleilellut sodan loputtua joukko katkeria ja taisteluhaluisia ihmisiä, jotka ovat vaaraksi Syyrian sisäiselle turvallisuudelle ja haittaa maan jälkeenrakentamista. Syyriassa Idlibin läheisyydessä kulkee kaupankäynnin ja kuljetuksen kannalta keskeinen valtatie läpi pohjoisosien aina Damaskokseen asti. Idlibissä oleskelevat kapinalliset ovat yrittäneet saada tämän keskeisesti tärkeän valtatien itselleen haltuun. AlAssad haluaa saada Syyrian viimeisetkin konfliktinjäänteet pois Syyriasta.

Taistelu Idlibin kapinallisia vastaan on Syyrian edun mukaista.

Idlibin kapinallisten kannalta vaihtoehtoja on taistella ja kuolla, antautua tai paeta. Syyrian puolelle paetessaan joutuvat he varmaan vastuuseen tehdystä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, ja varmasn tästä syystä ryntäs Turkin puolelle on nyt kasvussa.

Turkki tuskin haluaa yhtään enempää terroristeja ja taisteluhaluisia kapinallisia omaksi riesakseen.

Turkin sisällä kansalaisyhteiskunnassa saattaa lisäksi kyteä pinnan alla monenlaista tyytymättömyyttä yleisestä maahanmuuttovastaisuudesta alkaen. Tähän päälle tämä ilmeinen kasvanut terrorismiuhka Idlibibistä Turkkiin saapuvien pakolaisten mukana, sekä yleinen kasvussa oleva kansainvaellus kohti Eurooppaa paremman elämän toivossa.

EU ei ole selvästikään vieläkään ymmärtänyt oman valitun pakolaispolitiikkan vaikutuksia globaalilla tasolla. Se asettaa myös kaikki kauttakulkumaat kasvavan siirtolaispaineen kohteiksi.

Eilen saimme myös kuulla Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin suulla sanottuna miten muu maailma EU:n ulkopuolella suhtautuu tähän. – Muu maailma on huolissaan kasvavasta terrorismin uhasta ja maidensa sisäisestä turvallisuudesta, eikä muu maailma nyt ole kiinnostunut EU:n omista poliittisista valinnoista.

EU:n tulkinta eurooppalaisten kansojen itselleen rakentamasta sosiaaliturvasta globaalina etuutena kaikille alueelle saapuville onnenonkijoille ja pakolaisille on se suurin yksittäinen syy siihen, että massat lähtevät liikkeelle jos nyt ovat lähteäkseen.

Historian valossa tarkasteltuna massojen liikehdinnät ovat ohjanneet ihmisiä ravinnon ja työn perään, eikä tämä mitenkään muuksi ole muuttunut eikä tulekaan muuttumaan. Tätä luonnollista käyttäytymistä sekoittaa EU:n tämän hetkinen käytäntö jolla siirtolaisille ympäri maailman annetaan ymmärtää, että Euroopassa saa ilmaisen ylläpidon vaikka loppuelämäkseen oli töitä sitten tarjolla tai ei.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nostanut esiin näitä asiaan liittyviä haasteita eilen HS:lle antamassaan haastattelussa.

Presidentti Niinistö kertoi, että:
”jo vuosien 2015 ja 2016 pakolaiskriisi osoitti, ettei kansainvälisiä pakolaissopimuksia luotu aikanaan vastaamaan sellaisiin tilanteisiin, joihin niitä nyt on sovellettava.”

Hän sanoo myös, että:
”Nyt ollaan sen edessä, että on käytävä vakavat keskustelut siitä, miten toimitaan.”

Lisäksi presidentti Niinistö kertoo sanoneensa jo vuonna 2016, että:
”Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita”.

Lienee sanomattakin selvää, että edessä on suuria ja hankalia valintoja.