Suomessa 200.000:n matkustajan koronalinko: Hups, sattui pikku moka -Tieto ei kulkenut ministeriöiden välillä

Suomessa on tänään päivällä Sääty­talon kokouksessa ihmetelty kuka teki ja mitä, ja mikä meni pieleen ja miksi. Odotettavissa on koronaan sairastuvien määrän huomattavaa kasvua, kun ei tilannetta otettukaan haltuun poikkeusoloista huolimatta. Nyt kerrottiin, että kyse oli mokasta ja tietokatkoksesta. Ei paljon lämmitä kaikkia niitä, jotka ovat riskiryhmässä ja tietävät, että kylmää kyytiä voi olla luvassa.

Säätytalolla syytä palloteltiin THL:n ja Finavian välillä. Kokouksessa olleet terveysviranomaiset vierittivät vastuuta lentokenttiä hallinnoivalle Finavialle. Finavia puolestaan ilmoitti, että ei ole saanut THL:ltä ohjeistusta. Kaipa se on hiukka vaikea toimia ilman ohjeistusta, jos näin on päässyt käymään.

Nyt illemalla selitykset ovat jo päivästä muuttuneet.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kertoi, että ministeriöiden välillä on ollut tietokatkos.

Tästä syystä Suomessa on nyt kasvava tautirypäs HUS:in alueella. Tämä pääsi syntymään, kun Suomeen on tullut paljon ihmisiä lentoteitse viime aikoina ilman kontrollia. Ministeriöissä on ollut tiedossa, että kyse on n. 200.000 maahan palaavien joukosta eri puolilta koronan kriisialueita ulkomailta. Se vaan jotenkin jäi kertomatta joltakin jollekin. Nyt nämä matkustajat ovat sitten saaneet kulkea lentokentältä ulos ja koteihin ympäri Suomen varsin heppoisin ohjein voimassa olevista poikkeusolojen karanteenimääräyksistä. Osa ei ole saanut mitään ohjeita.

Suomessa on siis Helsinki-Vantaan lentokenttä saanut ihan rauhassa toimia varsinaisena koronalinkona kenenkään puuttumatta asiaan. Maahan julistettiin poikkeusolot nimenomaan, että vältyttäisiin terveydenhoidon ylikuormittumiselta ja turhilta kuolemilta.

”Kumpulainen kertoi siis illansuussa, että heillä on varmaan ollut tietokatkos siitä, että sieltä on tulossa semmoinen määrä (200.000) ihmisiä. Hänen käsityksen mukaan kyse on ollut tietokatkoksesta eri ministeriöiden välillä, eikä sosiaali- ja terveysministeriöllä ole ollut riittävää tietoa etukäteen.”

Ulkoministeriö on uutisoinut, että karanteeneja pitäisi noudattaa maahan tulessa. Siinä kerrottiin mm. eri maissa olevista poikkeusoloista ja liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen.

Ulkoministeriö huolehtii suomalaisista matkailijoista mm. konsulipalvelujen turvin heidän ollessa ulkomailla. Noinkohan ulkoministeriössä on myös oltu vailla tietoa näistä 200.000 Suomeen palaavasta matkustajasta? Onhan sieltä käsin järjestetty jumiin jääneille suomalaisille myös niitä paluulentoja.

Nyt näkyy tänään iltapäivällä ilmestyneen valtioneuvostolta tiedotetta asiasta, että Rajavartiolaitos ja SPR ovat yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ottamassa vastaan ja ohjeistamassa ihmisiä karanteeniin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. (Rajavartiolaitos kuuluu sisäministeriön alaisuuteen.)

Ja nyt kysymys kuuluu: Mitkä ministeriöt unohtivat briiffata toisiansa ja mistä, ja miksi?

Maahan on julistettu poikkeusolot kansallisen terveysuhan takia, että vältyttäisiin kaikkein pahimmalta Suomessa. Ja nyt 200.000 matkustajan maahan paluu epidemia-alueilta unohdettiin viimeisimmän version mukaan ilmeisesti kertoa eteenpäin sosiaali-ja terveysministeriölle.

HS, IL