Suomalaisapu – Kansallismielistä ruohonjuuritason avustustoiminta suomalaisille

Suomalaisapu ry on kansallismielisten suomalaisten perustama ruohonjuuritason avustusjärjestö, joka aloitteli toimintaansa jo kymmenisen vuotta sitten hakien matkan varrella muotoaan nykyiseen kasvaneeseen avuntarpeeseen vastaten. Yhdistys Suomalaisavusta tuli vuonna 2017. Koronakriisin myötä on avun tarve kasvanut paljon ja tähän lisääntyneeseen avun tarpeeseen on yhdistys hakenut nyt myös rahankeräyslupaa.

Aitosuomalaiset halusi selvittää mikä saa lähtemään mukaan hyväntekeväisyystoimintaan ja haastatteli aiheen tiimoilta Suomalaisavun puheenjohtajaa Antti Niemeä.

Niemi kertoi, että Suomalaisapu on alunperin aloitellut toimintaansa vuosien 2011-2012 paikkeilla auttamalla eläinsuojeluyhdistyksiä viemällä ruokaa eläimille. Tästä eteenpäin matkan varrella toiminta pikkuhiljaa monipuolistui ja siihen tuli mukaan myös ihmisten auttaminen. Silloinen toiminta oli lähinnä pienimuotoista muiden järjestöjen tukemista mm. ruoka-avun parissa.

Nykyinen Suomalaisapu ry alkoi saamaan muotoansa vuoden 2015 tietämillä odottamattoman sattuman kautta. Silloin Suomalaisapu sai todella huomattavan suuren vaatelahjoituksen yksityishenkilöltä. Kyseinen lahjoittaja oli etsinyt toimijaa, joka keskittyi nimenomaan suomalaisten auttamiseen. Tästä syystä Suomalaisapu valikoitui silloin avustuslahjoituksen vastaanottajiksi.

Vuonna 2017 Suomalaisavusta tuli rekisteröity yhdistys koska toiminta oli jo kasvanut niin paljon, että tarvittiin yhdistyksen suomat puitteet toiminnan sujuvuuden kannalta. Silloin avun tarvitsijoita ja lahjoituksia oli jo paljon enemmän ja tarvittiin tiloja lahjoitusten varastoimiseen, pakkaamiseen ja postittamiseen.

Suomalaisavun puheenjohtaja Antti Niemi kertoi tämän kevään toiminnan osalta, että korona on sekoittanut suunnitelmia.

”- Yhdistyksellä oli tarkoitus olla enempi esillä erilaisissa tapahtumissa ja myydä Suomalaisavun tukituotteita.”

Niemi sanoi myös, että ruoka-avun tarve on kasvanut paljon nyt koronakriisin myötä.

”-Koska saadut lahjoitukset eivät yksinkertaisesti enää riitä pyritään jatkossa kasvaneita toimintakuluja – kuten ruoan ostamista avun tarvitsijoille kattamaan rahankeräyksellä.”

Niemi sanoi, että tarve avustuksien sisällölle on muuttunut huomattavasti nyt keväästä alkaen. Ennen avun tarvitsijat toivoivat sekä vaatteita, että erilaisia hygieniatarvikkeita ruoka-avun lisäksi. Nyt ruoka on se mitä menee kasvavassa määrin, eikä lahjoitukset enää oikein tahdo riittää.

Ihmiset ovat ottaneet annetun avun lämmöllä vastaan, mitä nyt joskus on tullut palautetta esim. jostain vaatteen väärästä koosta. Varastossa ei vaan välttämättä ole lahjoitusten joukossa ollut juuri sitä sopivinta ja on pistetty pakettiin se lähin korvaava. Kiitoskortteja ym. on myös tullut avun saajilta kiitoksena mieltä lämmittämään.

Niemi sanoi toivovansa ihmisten myös aktivoituvan enemmän auttamaan paikallisesti lähipiirinsä avuntarvitsijoita vastaavalla toiminnalla. Suomalaisapu koittaa yhdistyksenä kannustaa omalla toiminnallaan samalla myös muita suomalaisia aloitteellisuuteen oman yhteisönsä hyvinvoinnin edistämiseksi etenkin näinä vaikeina aikoina. Avun tarvitsijoiden määrä kasvaa kuitenkin koko aika.

Aitosuomalaiset kiittää Antti Niemeä haastattelusta.

Suomalaisapu