Oppositio mukaan päätöksentekoon – Tarvitaan hätätilahallitus

Eilen julkisuuteen noussut järkyttävä leväperäisyys poikkeusolojen asioiden hoitamisessa on kuin Al Hol-gaten uusinta, mistä ulkoministeri Haavistoa nyt odottaakin rikostutkinta mahdollisten virheiden selvittämisen osalta. Siinäkin oli keskiössä se, että mitä oikein tapahtui kulisseissa, kun ISIS-vankien lapsia lähdettiin tuomaan konsulikyydillä Suomeen Syyriasta.

Eilen selvisi, että kukaan vastuuviranomainen ei ollut ohjeistanut muita viranomaisia toimimaan poikkeusolojen vaatimalla tavalla Helsinki-Vantaan lentokentällä epidemia-alueilta saapuvien matkustajien osalta.

Jos maahan kerran on julistettu poikkeusolot kansanterveyden nojalla, niin luulisi kaikkien hallituksen ministereiden sisäistäneen tämän.

Pääministeri Marin on itse kertonut kansalaisille julkisuudessa, että vastuu siirtyi poikkeusolojen myötä valtioneuvostolle. Että olisi tarkoituksenmukaisinta koordinoida ja yhtenäistää muille viranomaisille annettavat ohjeet kriisistä selviytymiseksi. Kansantajuisesti tämä tarkoittaa sitä, että jokainen ministeriö toimii nyt toimivaltaisena viranomaisena oman salkkunsa edellyttämien tehtäviensä puitteissa.

Nyt on julkisuudessa selvinnyt, että ministeriöiden välillä olleesta informaatiokatkoksesta johtuen tuli porukalle hallituksessa täytenä yllätyksenä se 200.000:n Seutulan kautta koko Suomeen kulkeva koronalinko.

Se ministeriö, joka tietää matkustajista on ulkoministeriö, joka unohti siis tämän logiikan mukaan kertoa asiasta muille?

Finaviaa on myös syytelty julkisuudessa toiminnasta lentokentällä. Finavian ei luulisi puitteista vastaavana tahona olevan toimivaltainen viranomainen hoitamaan paikalle rajavartioita ja terveydenhoitohenkilökuntaa ottamaan vastaan matkustajia ja ohjeistamaan poikkeusoloista. Rajavartiolaitos valvoo lentokenttiä muutenkin oman toimivaltansa puitteissa matkustajaliikenteen osalta, mutta eivät hekään varmaan saa komennettua paikalle terveysviranomaisia.

Eiköhän tämä palanen kuuluisi sisäministeriölle hoitaa kuntoon? Asiasta tiedotti uusien ohjeiden osalta eilen valtioneuvosto.

Edelleen näyttää siltä, että hallituksessa ei nyt ihan ymmärretä mitä se poikkeustila oikein käytännössä tarkoittaa, koska politikointi tuntui jatkuvan. Edelleen tuntuu myös olevan vahvasti ilmassa kyvyttömyys ruveta ottamaan aktiivisesti ja etupainotteisesti vastuuta kriisistä poikkeusoloissa kansanterveyden näkökulmasta. Siitä nimenomaisesta syystä miksi valtioneuvosto antoi itsellleen mandaatin ohittaa kansan perusoikeuksia.

Jos se kerran on niin pohjattoman vaikeaa ottaa päätänsä ulos sieltä oman puolueensa poliittisen ideologian kuplasta, niin siinä tapauksessa pitää pistää ministereitä vaihtoon sitä mukaa, kun töpeksivät niinkuin nyt noiden matkustajien osalta. Muuten maamme on täysin tuhoontuomittu.

Tauti pitää myös nujertaa, eikä vaan pelkästään hidastaa sitä, jos mielitään saada maa joskus taas myös taloudellisesti tolpilleen. Tarvitaan todellista kriisijohtamista, että asiat hoituu oikea-aikaisesti ja tärkeysjärjestyksessä. Eli terveys ensin.

Julkisuudessa tuon tuostakin vilahdellut ajatus laumasuojasta, jossa tautia pyritään vaan hidastamaan tarkoittaa sitä, että kaikki tulevat saamaan tartunnan. Silloin se kuolleiden kansalaisten määrä kasvaa myös eksponentiaalisesti. Jos valtion johdon virallinen linja siis on, että taudin etenemistä halutaan ainostaan hidastaa on siellä sitten ilmeisesti myös hyväksytty se kasvuun lähtevä ruumispino koronaan kaatuvien kansalaisten kasvattamana.

Italiassa on jo armeija otettu avuksi kärräämään kuorma-autoilla näitä ruumispinoja tuhkattavaksi sinne missä krematoorioissa vielä toistaiseksi on kapasiteettia kriisipesäkkeen ulkopuolelle.