Oikeus mielipiteeseen – Vai ajatusrikos?

Kenttäpiispa Pekka Särkiö kirjoitti juhannuksena räväkän satiirisen blogikirjoituksen. Hän kohahdutti kirjoituksellaan monia lukijoita. Kirjoitusta on sekä arvostettu, että paheksuttu. Julkisesti esitetyistä mielipiteistä eniten mielensä pahoittaneet ovat jälleen kerran olleet paheksuen eniten esillä somessa ja uutisissa.

Yhteiskunta ja vakaa demokratia tarvitsevat itselleen tilaa vuoropuheluun kehittyäkseen. Myös kiivaat väittelyt ja vahvasti eriävät mielipiteet asiasta kuin asiasta kuuluvat tähän. Nykyinen vallalla oleva käsitys harmonisesta yhteiselosta, jota ylläpidetään poliittisella korrektiudella tavoitellaan koko yhteisön samaistumista samojen mielipiteiden taakse. Tätä kutsutaan mielipiteen esittäjien taholta yhteisiksi arvoiksi.

Sananvapaus ja oma henkilökohtainen mielipde kuuluvat perusoikeuksiin, ja mielipiteitä on yhtä paljon kuin on ihmisiä niitä esittämään.

Yhteisten arvojen puolesta julistava henkilö unohtaa niin valitettavan herkästi tämän tosiseikan, ja julkisesta paheksunnasta nk. toisinajattelijoita kohtaan on jo tullut arkipäivää Suomessa. Tällä julkisella paheksunnalla haetaan luonnollisesti nk. vastapuolen nolaamista hiljentämistarkoituksella, jotta se oma esitetty mielipde arvoista jäisi vallitsevaksi. Demokratia ja yhteiskunnan kehittyminen eivät voi hyvin tämän tyyppisessä keskustelukulttuurissa, jossa haetaan asiasta kuin asiasta se vastakkainasettelu ja konfliktiasetelma niinkuin Suomessa nyt on ollut havaittavissa jo pidemmän aikaa.

Jos kenttäpiispa Pekka Särkiön räväkkä blogikirjoitus, sinänsä hyvinkin ajankohtaisista aiheista, koettiin joidenkin lukijoiden osalta pelkästään mielipahaa aiheuttavana, on syytä pysähtyä miettimään syitä tähän tuntemukseen. Oliko kirjoitus mielensä pahoittaneen lukijan mielestä aidosti jotenkin loukkaava, vai osuiko liian lähelle?

Särkiön kohua herättäneen nyttemmin jo poistetun blogikirjoituksen inspiraation lähteitä näytti olevan yhden nuoren miehen huonot naiskokemukset ja huoli lapsettomuudesta tulevaisuudessa, tämän hetkinen kulttuurieliitti, Suomen heikko taloustilanne, alhaiset syntyvyysluvut suomalaisten keskuudessa ja Lähi-Idän ja Afrikan alueen väestöjen erilaiset kulttuurilliset näkemykset ydinperheistä ja sukupuolirooleista suhteessa Suomessa vallitsevaan nykyiseen trendiin.

Kotimaa24 haastatteli Särkiötä syntyneen kohun jälkeen, jossa hän vastasi esitettyyn kritiikkiin. Artikkelissa on myös julkaistuna joitakin otteita poistetusta blogikirjoituksesta.