Miksi testaaminen on tärkeää Covid19 taudin leviämisen estämisessä?

Covid19 on erittäin herkästi tarttuva maailmanlaajuiseksi levinnyt tauti ja siitä tiedetään vielä varsin vähän. Se tappaa ihmisiä herkemmin kuin tavallinen kausi-influenssa. Tähän mennessä siitä tiedetään sen itävän nielussa ja levittäen jo ihan sairastumisen alkuvaiheissa tartuntaa iloisesti ympäristöönsä mikäli vaan saa mahdollisuuden. Lukuisat ihmiset sairastavat taudin oireettomana.

Suomessa ja ympäri Euroopan on saatu seurata otsikoista miten tauti on niittänyt paljon riskiryhmässä olevia vanhuksia. Tämän taustalla yhtenä lisätekijänä lienee myös pitkään jatkuneen leikkauspolitiikan seuraukset terveydenhoidolle, ainakin Suomessa.
Liian pieni testauskapasiteetti ja puutteellinen suojavarustus ovat varmasti myös taustalla olevia syitä.

Paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt työikäisten ja perusterveiden ihmisten kuolleisuus tähän tautiin. Etenkin Italiassa tiedetään yksin lääkäreitä kuolleen Covid19 tautiin yli 50. Suomessakin on uutisoitu lukuisisista tavallisista työikäisistä ihmisistä, jotka ovat sairastuneet tautiin mutta myös toipuneet siitä. Kaikkien viesti tuntuu olleen sama: ”Ihan hirveä tauti, noudattakaa rajoituksia ja ohjeita”.

Suomessa on vielä testattu varsin suppeasti ihmisiä tartunnan osalta. Syitä tähän on varmasti monia alun pienestä testauskapasiteetista alkaen. Lähinnä selvästi oireilevia ja kriittisillä aloilla olevia henkilöitä on testattu tähän mennessä ja ohjattu karanteeniin tuloksen ollessa positiivinen. Kaikki ne lukuisat oireettomana taudin sairastavat henkilöt ovat jokainen siis potentiaalinen koronalinko, jos eivät halua tai ymmärrä noudattaa ohjeita.

Sana ”jokainen” saa ihan uuden ulottuvuuden jos tarkastelemme asetelmaa esim. Italian tilanteen osalta, jossa tauti pääsi riistäytymään käsistä.

Italian tilanne 16.4.2020:
Tartunnat yhteensä – 165.155 henkilöä
Tautiin menehtyneet – 21.645 henkilöä
Taudista toipuneet – 38.092 henkilöä
Aktiiviset tapaukset – 105.418 henkilöä
Sairaalassa olevien määrä – 3079 henkilöä

Aktiiviset tapaukset tarkoittaa kaikkia niitä, jotka tällä hetkellä sairastavat ja siis myös tartuttava tautia eteenpäin. Osa näistä ihmisistä on sairaalahoidossa ja loput kodeissaan potemassa karanteenioloissa. Tämän päivän luvuista sairaaloiden ulkopuolella on Italiassa reilut 100.000 ihmistä sairaana tällä hetkellä. Mikäli Italiassa olisi lepsuiltu rajoitustoimien kohdalla olisi tuossa reilun 100.000:n sairastavan joukossa monta potentiaalista ymmärtämätöntä tai piittaamatonta koronalinkoa mahdollisesti viipottamassa vapaasti kaupungilla. Pahimmassa tapauksessa yksi ihminen ehtii levittää tartuntaa jopa tuhansiin ihmisiin.

Tästä syystä tarvitaan rajoituksia, testaamista, eristämistä ja tautiketjujen loppuun seuraamista. Näillä eväillä Grönlanti on saanut taudin pois omasta maastaan ja Islanti seuraa tiukasti perässä samoilla menetelmillä Grönlannin vanavedessä. Kumpikaan maa ei edes vielä aio purkaa rajoituksia vaikka Grönlannissa on jo nolla tartuntaa ja Islannissa enää kourallinen verrattuna esimerkiksi moniin Euroopan maihin. Pelaavat näköjään tiukasti varman päälle. Talouden näkökulmasta tarkasteltuna molemmat maat tulevat saamaan yhteiskunnan oman maan sisällä suht. ripeästi auki jälleen. Silloin tulee varmaan myös paljon pienempi maakohtainen ”korona-konkurssi”.

Suomen tilanne 16.4.2020:
Tartunnat yhteensä – 3.369 henkilöä
Tautiin menehtyneet – 75 henkilöä
Taudista toipuneet – 1.700 henkilöä
Aktiiviset tapaukset – 1.594 henkilöä
Sairaalassa olevien määrä – 76 henkilöä