Miksi tasavallan presidentti ei nimennyt virkamieshallitusta?

Ex-pääministeri Antti Rinne ilmoitti eilen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle, että hallitus eroaa. Tasavallan presidentti hyväksi eropyynnön, mutta pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeriönä. Mitä ihmettä? Eikö Rinteen hallitus eronnutkaan?

Samat henkilöt siis jatkavat halliten maata toimitusministeriöstöstä käsin, mutta ilman poliittista vastuuta ministeriössä, jonka toiminnasta ei näy olevan mitään tarkkaa lainsäädäntöä olemassa.

Kovasti ovat kansanedustajat tässä uudessa ministeriössä julkisuudessa korostaneet toiveitaan siitä, että sama porukka pääsisi jatkamaan saman hallitusohjelman toteuttamista. Rinnettä on jopa ehdotettu hallitustunnustelijaksi. Kansa tuskin enää jaksaisi suuremmin hämmästyä, jos vaikka jotenkin onnistuisivat ujuttamaan Rinteen uudestaan ihan pääministeriksi asti.

Kyllä nyt alkaa näyttämään jo siltä, että Hölmölän valtakunnassa keulii mopo jo isomman kerran.

Demokratian ja oikeusvaltioperiaateen näkökulmasta tuntuu nykyinen toimitusministeriö todellakin jo varsin oudolta ratkaisulta. Rinne jätti hallituksen eropyynnön julkisuudessa alkaneesta muunnellun totuuden vyörystä. Tässä vaiheessa julkisuudessa käyty jälkipuinti osoittaa lähinnä tahdin kiihtymistä palturin saralla. Koko eronnut ja ”ei kuitenkaan niin eronnut” hallitus alkaa kohta kokonaisuudessaan olemaan enemmän tai vähemmän ryvettynyttä monenlaisista epämääräisistä palturiin tai muunneltuun totuuteen liittyvissä asiayhteyksissä.

Näin valtioneuvosto uutisoi eilen Rinteen hallituksen eron:

”Presidentti Niinistö on hyväksynyt pääministerin eronpyynnön ja pyytänyt, että hallitus jatkaa toimitusministeristönä.”

Tasavallan presidentti siis itse pyysi Rinteen hallitusta jatkamaan toimitusministeriönä.

Tähän pohdintaan voidaan vielä lisätä kysymys jääviyden näkökulmasta, että pystyvätkö Rinteen hallituksen kansanedustajat ja ministerit olemaan noudattamatta itse tekemäänsä hallitusohjelmaa koko sinä aikana kunnes maahan saadaan parlamentaarista luottamusta nauttiva hallitus? Mistä kansalaiset voivat olla varmoja? Pitääkö asettaa eduskuntaan kansalaistoimikunta vahtimaan toimitusministeriön tekemisiä? Aiheellisia kysymyksiä, koska palturi ja muunneltu totuus on viime päivät ollut sen verran ”sakeaa”.

Wikipediassa toimitusministeriöstä kerrotaan mm., että:

Toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Toimitusministeristö ei kuitenkaan enää toteuta hallitusohjelmaa.”

 Toimitusministeriön asemasta ei ole nimenomaisia säännöksiä, ja toimitusministeristöllä on muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella ennen sen eronpyyntöä. Toimitusministeristövaiheessa hallituksen ei kuitenkaan odoteta tekevän uusia poliittisia ratkaisuja tai aloitteita.”

Myös virkamieshallitus on eräänlainen toimitusministeriö.

Sen ero nykyiseen toimitusministeriöön on lähinnä siinä, että se koostuu etupäässä virkamiehistä.

Toimitusministeriö itsessään on ilman parlamentaarista tukea toimiva väliaikainen hallitus. Toimitusministeristön asemasta ei ole olemassa suoria säännöksiä. Ohjurina sen toimivaltuuksista jne. on käytetty lähinnä erilaisia tulkintoja valtiosäännöstä.

Tasavallan presidentille tarjottiin mahdollisuus kommentoida asiaa.