Mikä ihmeen sektori-integraatio?!

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti tiedotteessa asettaneensa energia-alan sektori-integraatiotyöryhmän selvittämään energiaratkaisuihin liittyviä asioita. Tiedotteessa vilisi kaikenlaisia hienoja termejä ja huonosti hahmotettavia tavoitteita. Olisi kiva tietää mitä niiden taakse oikein kätkeytyy?

Aitosuomalaiset päätti kysyä saisiko käsitteitä hieman avattua kansankielelle, että ymmärrettäisiin hieman paremmin mitä siellä valtioneuvostossa tällä kertaa puuhataan. Tiedotteessa esiintyvä sana ”ilmastoneutraalius” esimerkiksi saa jo lähes tavan mukaan monilta ihmisiltä saman tien villat pystyyn.

Sana ”sektori-integraatio” tuntuu sisältävän ison kokonaisuuden erilaisia energiaan liittyviä asioita.

Asetetun työryhmän tavoitteista yksi keskeinen tavoite näkyy olevan Suomen kilpailukyvyn parantaminen. Tätäkin on toitotettu monen poliitikon suulla jo sukupolvien ajan ihan kyllästymiseen asti. Mistä mahtaakaan taas olla kyse tällä kertaa? Koska työryhmän tulee selvityksessä myös edistää hallitusohjelman tavoitteita liittyen ilmastoon, niin työn alla näkyy olevan monenlaista puhtaaseen energiaan liittyvää selvitystä.

Kilpailukykyä siis haetaan ja ajatuksena on, että tekemällä uudella tavalla yhteistyötä eri teollisuuden toimijoiden välillä esimerkiksi ja hyödyntämällä uudenlaisia energiamuotoja saavutettaisiin tarvittavaa kustannustehokkuutta kilpailukyvyn parantamiseksi. Lisäksi uudenlaiset tavat ja tuotteet poikisivat Suomelle mahdollista vientiä innovaatioista syntyneen tuottavuuden kasvun seurauksena. Tuottavuuden kasvu taas tarkoittaa paranevaa kansantaloutta. Ainakin tavoitteet tuntuvat olevan kohillaan.

Tiedotteessa todetaan, että puhtaan sähkön hyödyntäminen on keskeisessä roolissa sektori-integraatiossa.
”Sektori-integraatiota ovat myös uudet tavat tuottaa ja käyttää vetyä, hyödyntää hiilidioksidia tuotteiden valmistukseen sekä uudet puhtaan energian bio- ja kiertotalouden ratkaisut.”

Vedyn osalta Suomessa selvitetään mahdollisuutta valmistaa terästä puhtaammin. Vety on toimiva energiaratkaisu ainakin teollisuudessa. Ei yhtään huonompi juttu sinällään. Lisäksi vetyä voisi yhdistää hiilidioksidiin ja saada sitä kautta valmistettua synteettistä polttoainetta.

Haa..! Näin voitaisiin siis saada ylimääräinen hiilidioksidi näppärästi käyttöön kierrättämällä. Tämä kuullostaa jo varsin hyvältä. Asia aukenikin heti ihan eri tavalla, kun pyysimme avuksi erityisasiantuntija Juho Korteniemeä Työ- ja elinkeinoministeriöstä selittämään Aitosuomalaisille näitä asioita hieman kansantajuisemmin.

Lisäksi työryhmässä selvitellään myös bio- ja kiertotalouden ratkaisuja, että mitä kaikkea voisi olla mahdollista tehdä. Esimerkiksi tulevaisuuden tehokkaat energiaratkaisut rakennuksissa eri puolilla Suomea ovat selvittelyn alla.

Työn alla olevassa selvityksessä ei käynyt ilmi miten nämä asiat hyödyttäisi yksityishenkilöitä, kuten esimerkiksi autoilijoita. Satsaukset näkyvät olevan teollisuuden, tuotannon, viennin ja varmaan myös uusien työpaikkojen puolella. Ellei sitten se synteettinen polttoaine olisi tarkoitettu myös tankille..?

Nähtäväksi jää myös vielä mitä tästä jää plussan puolelle Suomen talouteen. Vai valuuko jälleen enin osa tulevista mahdollisista innovaatioihin investoitavista saatavista tuotoista ulkomaalaisten sijoittajien taskuihin? Jäisimme taas nuolemaan näppejämme.

Työryhmä antaa loppuraporttinsa asiasta ensi kesänä, 30.6.2021, jonka jälkeen selviää mitä kaikkea uutta voi olla tulossa.