Koronan sairastaneille kansalaisille hihamerkki käyttöön?

Tästä THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin julkisesti ehdottamasta koronahihamerkeistä tuli saman tien väistämättä mieleen toinen maailmansota, Adolf Hitler ja juutalaiset keskitysleireillä. Ehdotus itsessään ei kuitenkaan ole huono, kun tarkoitus on kerran seuloa tartunnasta parantuneet työkykiset muista ihmisistä.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin julkisuudessa esitetty ehdotus on jälleen kerran yksi esimerkki lisää pitkän jatkumon hätäistä reagointia, vääriä johtopäätöksiä, ennakkoluuloja ja myös taustalta löytyvää hyötymishakuisuutta.

Meillä on jo yhteiskunnassa olemassa erilaisia käytössä olevia malleja, joilla tämä asia voidaan ratkaista. Ravintola- ja elintarvikealalla on käytössä hygieniapassi jolla osoitetaan tietyt taidot jostakin. Tästä voisi kehitellä version mikäli olisi tarvetta. Mutta alalla on myös käytössä se vanha perinteinen lääkärintodistus, joka tarvitaan salmonellatodistuksena; että on testattu ja, että tulos on puhdas. Tällä ennaltaestetään salmonellan aiheuttaman vatsataudin leviäminen niillä aloilla jotka ovat keskeisimmät riskialat levittää salmonellaa.

Ei kai se niin iso vaiva olisi samalla kirjoittaa sitä koronasta parantuneen todistusta sairaalasta kotiutumisen jälkeen tai testauksen jälkeen?

Mitä näiden eri sovellusten markkinointiin ja käyttöönottoon tulee, niin ne ovat käyttäjille hyvin usein myös jonkinlainen kustannuskysymys, eikä kaikilla ole edes niitä älylaitteita. Usein tämä tietenkin avaa sovellusten valmistajille väylän päästä testaamaan ohjelmiston ulottuvuuksia ja toimivuutta live-ympäristössä sen taloudellisen hyödyn lisäksi.

Tästä voi helposti nyt seurata moraalisesti ja juridisesti arveluttavia asioita, kun näitä nyt tyrkytetään joka suunnasta ”toimivina ratkaisuina” maamme päättäjille suuren paniikin ja hädän keskellä. He ovat muutenkin jo äärimmäisen kiireisiä ja kovan paineen alla ja silloin voi helposti tulla virhearvioitia. Apua pitää tietenkin voida tarjota ja Valtioneuvoston tulisi kyetä sitä myös ottamaan vastaan. Edelleen näyttää kuitenkin siltä, että maan operatiivinen kriisijohto (tai sen lukuista eri osastot?) on ikäänkuin unessa kaikesta julkisuudessa viimeaikaisesta esillä ollesta päätellen.

Kansalaisten valvontaan on jo nyt otettu käyttöön ties mitä kaikkea teknologiaa koronaviruksen varjolla. Ja, jos kerran oikeuskansleri on jo oma-aloitteisesti havahtunut selvittämään Valtioneuvoston käytössä olevaa keinovalikoimaa, uidaan ilmeisesti jo todella syvissä vesissä.

Verkkouutiset
Yle