Katastrofin aineksia ilmassa vai tilanne hallinnassa?

Ensimmäinen Kiinassa alkanut koronavirusepidemian tartuntatapaus on vahvistunut myös jo Afrikan mantereella Egyptissä. Yhteensä yksittäisiä tapauksia on tähän saakka vahvistunut jo lähes joka puolelta maailmaa paitsi Etelä-Amerikasta.


Afrikassa on usein ollut haasteena terveydenhoitoon pääsy erilaisten epidemioiden sattuessa.

Syitä on useampia. Joissain paikoissa se ei ole riittävän hyvin järjestettyä johtuen korruptiosta tai huonosta satsauksesta palveluihin yhteiskunnallisten olosuhteiden vuoksi. Keskeinen ongelma on myös ollut ihmisten epäluulo terveydenhoitoa kohtaan ja vahva usko perinteisiin hoitikeinohin. Monet sairastuneet ihmiset eivät yksinkertaisesti vaan hakeudu hoitoon.

Haasteita on siis monia mahdollisen pandemian estämisessä Afrikassa. Lisäksi Kiinalla ja Afrikalla on erilaisia kauppasopimuksia, joiden myötä siirtolaisuus on yleistynyt mantereiden välillä. Tälläkin hetkellä eri puolilla Afrikkaa elää osapuilleen miljoona kiinalaista. On mahdollista, että lisää tartuntoja ilmenee eri puolilla Afrikkaa.

Egypti sijaitsee Pohjois-Afrikassa Libyan naapurissa ollen myös yksi Välimeren maista. Libyassa on tällä hetkellä paljon siirtolaisia jumissa odottamassa pääsyä Euroopan mantereelle. Alueella toimii myös paljon ihmissalakuljettajia. Lisäksi mm. Syyriassa, Turkussa ja Kreikassa on pakolaisleirejä, joilla elää tällä hetkellä paljon ihmisiä ahtaasti ja huonoissa oloissa. Sama tilanne taitaa olla Balkanin reitillä, sekä monissa Euroopan telttakylissä. Todella paljon ihmisiä on laittomasti liikkeellä kohti Eurooppaa tai jumissa jossain leirillä, joko vankina tai sotaa paenneena, tai turvapaikkahakemuksen käsittelyä odottaen. Näistäkin moni saa kielteisen päätöksen ja on sen jälkeen usein yksi monista laittomasti maassa oleskelevista ihmisistä.

Kaikki nämä huonoissa oloissa elelevät ihmiset, sekä ihmissalakuljettajien armoilla matkaavat onnenonkijat ovat kriittinen riskiryhmä koronaviruksen löytäessään tiensä heidän joukkoon. Kuinka moni silloin tulee pakoilemaan viranomaisia kiinni jäämisen pelossa hakeutumatta hoitoon ylipäätään? Kuinka hyvin koronaviruksesta toipuu ilman asianmukaista hoitoa? Karanteenit eivät tässä yhteydessä edes ole estämässä taudin leviämistä edelleen, jos viranomaisilla ei ole tällaisista tartunnan saaneista mahdollisesti edes tilannekuvaa saatavilla lähikontaktissa olleista ihmisistä taudinkantajaan?

Entäpä kaikki leireillä asuvat ihmiset? Siellä on monin paikoin jo nyt varsin puutteellinen terveydenhoito, huono hygienia ja huonot asuinolot. Miten tällaisissa oloissa on aiottu hoitaa sairastuneet? Entä karanteenit taudin leviämisen estämiseksi? Saadaanko hoitohenkilökuntaa riittävästi paikalle, sekä kaikki mahdolliset tarvittavat hoitovälineet ja tilat?

Onhan noissa leireissä tietenkin se näppärä puoli, että niissä on ikäänkuin valmis karanteeni pystyssä. Ihmiset näillä leireillä voivat kuitenkin olla tilanteesta varsin toista mieltä.

Kovasti toisiaan selkään taputtaneet kansainvälisen yhteisön silmää tekevät jäsenet ja päättäjät, eivät ilmeisesti toistaiseksi ole saaneet oikein muuta aikaiseksi, kuin kasvaneen paineen siirtolaisuudelle kohti Eurooppaa. Puheita ja suunnitelmia on paljon ongelmien ratkaisemiseksi, sekä keskinäistä kiistaa näistä asioista.

Kannattaisi varmaan jonain päivänä kertoa näille turvapaikanhakijoiksi Eurooppaan pyrkiville ihmisille, että Euroopalaisten valtioiden kansallisia sosiaalieuusjärjestelmiä ei ole luotu koko maailman sosiaalihuolloksi, vaan kunkin valtion oman kansan turvaksi. Tämä on se todellinen vetovoimatekijä nykyiselle ryntäykselle kohti Eurooppaa.

Kun ymmärrys jo tästä tuntuu puuttuvan Euroopan valtioiden johtajilta, niin on täysin mahdollista, että ymmärrys mahdollisesta hirvittävästä inhimillisestä tulevasta tragediasta on mennyt heiltä myös täysin ohi. Onhan esimerkiksi Libyan nykyinen kaoottinen tilanne siirtolaisten kauttakulkumaana Eurooppalaisten valtioiden johtajien valitun poliittisen konsensuksen suoraa seurausta. Ihmissalakuljettajat ovat tästä valinnasta varmaankin se tyytyväisin taho koko maailmassa.

On mahdotonta tietää etukäteen mitä tulee tapahtumaan ja tällä hetkellä suurin huoli taudin leviämisen eskaloitumiseksi lienee hieman toisaalla. Kiina tulee jossain vaiheessa kuitenkin asteittain purkamaan omia karanteenejaan.

Suomessa seurataan tilanteiden muuttumista Kiinassa ja maailmalla tarkasti THL:n toimesta. Ajantasaista tietoa ja ohjeistusta on saatavilla heidän verkkosivuilta. Siellä kerrotaan mm. että,

”Valtaosa tartunnan saaneista parantuu. Myös sairaalassa hoidetuista potilaista suurin osa toipuu taudista.”

Tämän valossa meillä täällä Suomessa ei näyttäisi olevan isompaa hätää. Mutta, entäpä ihmiset näissä riskikohteissa, jos tauti löytää tiensä johonkin niistä?