Italian kaltainen katastrofi olisi vältettävissä

MTV kertoi 10.3.2020 miten Italiassa hoitohenkilöstö on järkyttävien valintojen edessä, kun eivät kykene hoitamaan kaikkia Covid19 tautiin sairastuneita. Suomessa asenne taudin etenemisen pysäyttämiseksi on mitä on.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen väittää, että 35 % suomalaisista voisi sairastua Covid19 tautiin. Kansalaiset ovat kasvavalla kauhulla seuranneet Italian tilanteen kehitystä maan käydessä epätoivoista taistelua tautia vastaan hupenevien resurssein. Kuolleisuusluvut Italiasta lienevät tällä hetkellä yli 6% tartunnan saaneista.

THL:n terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen on jo alkumetreillä väittänyt, että koronaa ei voi pysäyttää. Ei tietenkään voi, jos nostetaan vaan lapaset pystyn ja annetaan matkustajien tuoda sitä tullessaan tartunta-alueilta. Kiinalaisten otteet taudin taltuttamiseksi on selkeästi vastoin virallista narratiivia vapaan liikkumisen autuaaksi tekevästä olosta.

Kansalainen kertoi 15.3.2020  THL:n emeritusprofessori Matti Jantusen tekemistä huomioista blogikirjoituksessaan koskien koronavirusta:
”Käsitys viruksen väistämättömästä leviämisestä yli koko väestön on väärä”

Eduskunnassa istuu 200 vaaleilla valittua kansanedustajaa. Jos tähän ynnätään Pekosen arviot kansalaisten tartuntojen määrästä Suomessa (35% ) ja Italian tämän hetkinen arvioitu kuolleisuustahti tartunnan saaneiden osalta (6%), saadaan 70 tartunnan saanutta kansanedustajaa. Näistä 70:stä tartunnan saaneista kansanedustajista 4 kuolisi sitten tämän laskentatavan mukaan.

Oletus on julkisuudessa tähän asti ollut, että lähinnä vanhukset ovat vaarassa kuolla pois taudin komplikaatioiden seurauksena. Noinkohan ihan pitää paikkansa? Italiassa ensimmäinen tartunnan saanut henkilö oli alle nelikymppinen urheilullinen juoksukilpailuun osallistunut mies, joka ei olisi selvinnyt ilman tehohoitoa.