Hallitus erosi – Jatkaako Rinne edelleen kansanedustajana?

Suomessa on seurattu Postin työtaistelusta alkanutta hallituksen julkista sekoilua ja selittelyä siitä, että kuka kertoi mitäkin, kenelle ja missä vaiheessa. Palturia on puhuttu monella suulla. Kansanedustajaa velvoittaa perustuslain mukaan oikeus ja totuus. Siirtyykö Antti Rinne nyt myös muihin hommiin kansanedustajan pestistään kuten Sirpa Paatero?

Valtioneuvosto tiedotti hallituksen erosta tänään Twitterissä seuraavasti:

”Pääministeri Antti Rinne on jättänyt tasavallan presidentille hallituksensa eronpyynnön. Tasavallan presidentti hyväksyi eronpyynnön ja pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä.”

Tiedotteessa mainittiin hallituksen eronpyyntö ei Antti Rinteen ero eduskunnasta.

Aitosuomalaiset pyysi kommenttia tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä koskien pääministeri Antti Rinteen ilmoitusta hallituksen erosta ja siihen liittyvistä asioista siten, että:

”Onko perustuslain mukaista, että julkisuudessa valehtelusta kiinni jäänyt pääministeri Antti Rinne ylipäätään voi jatkaa eduskunnassa?
Eikö hänen silloin kuuluisi erota myös kansanedustajan tehtävistä? Miten tasavallan presidentti itse näkee tämän asian oikeudenmukaisuuden näkökulmasta?”

Kansalaisten luottamus demokratiaan on koko jupakan keskiössä ja tasavallan presidentin näkemys hallituskriisiin tältä osin olisi tervetullut kannanotto.

Tiedusteluumme vastasi tasavallan presidentin viestintäpäällikkö Jouni Mölsä:

”Tasavallan presidentti ei valitettavasti nyt voi vastata myöntävästi haastattelupyyntöönne.
Kansanedustajien asema on hyvin vahva Suomen kaltaisessa järjestelmässä. Sekä kansanedustajan mahdollinen erottaminen tai hänen halunsa erota ratkaistaan eduskunnassa.”

Rinteen tulevaisuus eduskunnassa on siis muiden kansanedustajien päätettävissä.