Ehtikö Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Lounema perehtyä tehtäväänsä riittävästi?

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema sai nopean lähdön pestistään laajasti julkisuudessa olleiden hengityssuojainhankintojen yhteydessä paljastuneeseen monenlaiseen hutilointiin ja kiireessä tehtyijen huonosti harkittujen asioiden johdosta. Hän ilmoitti pikaisesti sotkun ilmennyttä irtosanoutumisestaan vastuuministerille nykyiselle työministerille Tuula Haataiselle.

Demokraatti kertoi 31.10.2019, että Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja menee vaihtoon. Edellinen toimitusjohtaja Raimo Luoma siirtyi pestistä silloisen pääministerin Antti Rinteen valtiosihteeriksi.
Asiasta tiedotettiin myös valtioneuvostosta 7.6.2019:

”Valtioneuvosto nimitti perjantaina 7. kesäkuuta oikeustieteen kandidaatti Raimo Luoman pääministerin toimikaudeksi nimitettävään valtiosihteerin virkaan valtioneuvoston kansliaan 7. kesäkuuta alkaen.”

Paikka tuli siis avoimeksi ja se täytettiin 11.11.2019, kun Tomi Lounema nimettiin silloisen työministeri Timo Harakan esityksestä uudeksi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajaksi 59:n hakijan joukosta.

Koronavirus alkoi hiljalleen herättää maailmalla huomiota myös Kiinan ulkopuolella, kun ensimmäisiä tartuntoja rupesi Euroopassa esiintymään nyt alkuvuodesta. Helmikuussa oli jo selvää, että virus saattaa karata laajemmalle. Maaliskuussa tilanne oli jo pahasti päällä ympäri Euroopan. Nyt huhtikuussa on tilanne Suomessa jo eskaloitunut vähintäänkin sekavaksi. Yleisesti on ollut havaittavissa, että Suomen hallituksen kyky johtaa poikkeusoloissa loistaa päivä päivältä enemmän poissaolollaan, eikä kukaan enää oikein tunnut tietävän missä mennään. Sekoilut tuntuvat vaan lisääntyvän. Eikös se valmiuslain käyttöön otto ja poikkeusolojen toteaminen tarkoittanut nimenomaan myös sitä, että valtion johto ottaa asiassa ohjat? Että tällä toimenpiteellä vältyttäisiin monenkirjavalta touhulta eri toimijoiden välillä ympäri maan?

Siitä kun Huoltovarmuuskeskuksen uusi toimitusjohtaja Tomi Lounema otti loppusyksystä tehtävän vastaan on kulunut aika tarkkaan 5 kuukautta.

Kuinkakohan pitkään tuon tason homman pyörittämisen perehtymiseen mahtaa mennä ennenkuin kaikki on hanskassa? Miten on mahtanut onnistua kaiken koronapandemian aiheuttaman kiireen keskellä? Onhan niissä satokauden alkuun tarvittavien kausityöntekijöiden Suomeen samaisella ollut myös mittavat järjestelyt käynnissä samalla kun on koitettu hommata mm. niitä hengityssuojaimia lisää hoitohenkilöstölle. Ja kaikki muut hommat päälle myös hallituksella kuten mm. SOTE-uudistuksen valmistelu, joka jäi Sipilän hallitukselta vaiheeseen ja ne mittavat talouden tukipaketit yrityksille pahimman konkurssiaallon lieventämiseksi. Informaatiokatkojakin on ollut ilmassa muutaman koronalingon osalta.