Edessä on hurja talouden romahdus – Sitä ei pysty estämään

Mitä nopeammin ymmärretään ja hyväksytään, että maailma on pysyvästi jo muuttunut, sitä nopeammin päästään taas tolpillemme. Globalisaatio on loppu. Tuotantoketjut katki. Rajat täytyy pitää kiinni. Kuolema uhkaa ja moni asia voi pelottaa.

Vanha sanonta: ”Vanhan loppu on uuden alku” on hyvä ohjenuora kaikille kriisistä selviytymiseksi. Mitkään vanhat toimintamallit eivät välttämättä enää päde. Kaikki tuttu sortuu ympäriltä ja suunta on hukassa. Vanhoja totuttuja malleja ei siksi kannata väkisin soveltaa. Luovuus, kekseliäisyys ja soveltaminen on oivallisia asioita kriisin keskellä.

Yhdysvalloistakin kantautui  jo todella synkkiä uutisia, kun työttömiä tulee siellä nyt liukuhinalta.

Suomessa pakka on ihan levällään. Kaikki huutavat taloudellista tukea konkurssin edessä eikä ymmärretä sitä, että rahat eivät tule pelastamaan Suomea.

Edessä voi olla 1930-lukua pahempi lama. Lisäksi Covid19 tauti voi aiheuttaa tuotannon lamaantumista monella alalla; myös maataloudessa ihmisten sairastuessa. Samalla yritetään pitää ihmiset erillään taudin etenemisen hidastamiseksi, jotta terveydenhoito ehtisi hoitamaan edes enimmät vakavammin sairastuneista.

Tuotannon pysähtyminen tai katkoset, sekä sosiaalinen eristäminen ovat kaikilla muillakin mailla haasteina. Samoin nopeasti kasvava työttömyys ja massiivinen velkaantuminen. Talous on romahtamassa globaalisti. Tätä olisi syytä hetki miettiä nimenomaan siitä terveyden ja sen ylläpitämisen näkökulmasta, koska tuonti ei tule loppumaan rajavalvonnan takia. Jos se loppuu, niin se loppuu ihan muista syistä.

Monenlaiset asiantuntijat kiistelevät edelleen keskenään sitä mikä olisi Suomelle paras malli koittaa selviytyä kansallisesta terveysuhasta ja talouden romahduksesta. Puhutaan jo vertailuna Etelä-Korean mallista ja Eurooppalaisesta mallista. Etelä-Koreassa sekä hoidetaan, hidastetaan, että pysäytetään taudin etenemistä. Euroopassa on lähdetty lähinnä hoitamisen  ja taudin hidastamiseen linjalle, että terveydenhoito ei romahtaisi. Siellä täällä julkisuudessa on puollettu jopa laumasuoja-ajattelulla.

WHO:n linjaa luulisi kuitenkin olevan paras noudattaa, ainoaa pitkän linjan pandemia-asiantuntijan edustaja maailmassa. Kiina Etelä-Korea ainakin ovat ilmeisesti kuunnelleet herkällä korvalla. Siellä epidemia on pysähtymään päin.

WHO on toistanut itseään samalla mantralla jo pidempään: hoida, seuraa tautiketju loppuun, eristä ja pysäytä taudin eteneminen.

Jos näin ei toimita, jää tauti helposti jylläämään yhteiskuntaan samalla tavalla kuin kausi-influenssa ja tulee taas uudestaan. Tullessaan se voi olla yhtä tappava kuin tähänkin asti. Sitä kun ei etukäteen voi tietää. Mikään rokote ei välttämättä isommin myöskään auta mikäli virus mutatoituu ennen seuraavaa influenssasesonkia. Suojaako edes nyt saatu vastustuskyky silloin kunnolla on myös kysymys, joka tulee huomioida. Tätäkään ei tiedetä vielä. Jos virus lasketaan läpi koko yhteiskunnan laumasuoja-ajattelulla antaa se siis virukselle hyvin helposti jalansijaa jäädä yhteiskuntaan kausi-influenssaksi, jota ei enää saa kitkettyä pois.

Ihan puhtaasti talouden, työkyvyn ja tuottavuuden näkökulmasta on varmaan aika helppo päätellä mikä olisi se järkevin tapa toimia tämän taudin edessä.

WHO:n ohje tuskin on ihan tuulesta temmattua, kun korostavat sen testaamisen tärkeyttä mahdollisimman laajalla otannalla, sosiaalisen eristämisen, pysäyttämisen ja hoitamisen lisäksi. Maailmalla kaikilla on siis se talouden romahdus minkä kanssa jokainen valtio joutuu painimaan sen oman aikansa. Se mikä jakaa näkemyksiä maailmalla on kuinka kohdata Covid19.

Terveet kansalaiset hoitavat talouden yhdessä kuntoon ajan kanssa. Se oikea-aikuisuus kaikille toimenpiteille on etupainotteisuus ja ennakointi.