Covid19 taittumassa – Jo kahdeksantoista taudin selättänyttä maata maailmassa

Uusia tulokkaita 0-tartuntalistalle on neljässä päivässä tullut Kambodža, Eritrea, Timor-Leste, Montserrat ja Karibian Hollanti. Listalta kerran jo pudonnut Saint Lucia on taas myös saanut taudin pois ja on jälleen mukana listalla.

Suomen osalta tilanne näyttää myös erinomaiselta. Keikumme jo toista päivää peräkkäin alle tuhannen aktiivisen tartutatapauksen haamurajan alapuolella. Sekin on saavutus, koska esimerkiksi Euroopan maista ei kovin moni ole vielä päässyt näin alhaisiin lukemiin. Onneksi Viro, Liettua ja Latvia ovat myös alittaneet jo tämän tuhannen aktiivisen tartuntatapauksen haamurajan. Suomessa on muutenkin jatkunut jo jonkin aikaa tasaisen hidas lasku tartunnoissa ja etenkin aktiivisissa tartuntatapauksissa, ja tämä on erittäin hieno asia. Hallituksen tiukat rajoitustoimet yhdessä kansalaisten vastuullisuuden kanssa on tuottanut toivottua tulosta.

Suomen tilanteesta on voinut saada välillä aika hurjan kuvan. Onneksi suomalaiset ovat varsin topakan moniäänistä porukkaa ja ollaan hienosti onnistuttu ”huutoäänestyksillä” tukemaan hallitusta valitun tiukan linjan osalta. Onnistuttiin myös hienosto samalla moniäänisyydellä häätämään Ruotsin valitsema koronastrategia takaisin Ruotsin puolelle rajaa hämmentämästä keskustelua Suomen puolella. Hetki siinä meni ja muutama asiantuntija siellä täällä saattaa olla jonkun aikaa hiukka näreissään ja mököttää.

Onneksi näin poikkeusoloissa tämä uudenlainen demokrattinen vaikuttaminen tuntuu saaneen toimivaa jalansijaa yhteisen kriisin keskellä. Siitä saatamme saada lähiaikoina taas lisää näytteitä mikäli osa kouluista ja opettajista päättää kapinoida koulujen avaamista vastaan henkiriepunsa säilyttämiseksi.

Nyt odottelemme seuraavaksi jännittyneinä minkälaisen koronaexitstrategian hallitus meille laatii, että saadaan samalla sekä yhteiskuntaa pala kerralla pikkasen auki ja tauti tukahdutettua. Tässä onkin taas seuraava hyvä moniäänisyyden paikka olla auttamassa hallitusta löytämään sopivaa strategiaa. Kaikki edellytykset kun on myös olemassa sille, että tauti saataisiin kokonaan tukahdutettua Suomesta Juhannukseen mennessä, jos oikein tsempattaisiin ja tehtäisiin hyviä valintoja. Päästäisiin koko kansa viimein hieman haparoivaan ja varovaiseen vapauteen niitä hoitokodeissa olevia vanhuksia myöten.